Ontwerp Badkamer Slaapkamer en suite

Een badkamer slaapkamer en suite is, zoals het woord al zegt, een badkamer met een open verbinding met de slaapkamer. Op deze wijze worden slapen en baden functioneel geïntegreerd. Een badkamer slaapkamer en suite,  ook wel badkamer en suite genoemd, wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast in onze woningen. In Azië, Amerika en ook in vele hotels in Europa kwam je de ruimtes waarin je zowel kon slapen als baden al meer tegen, maar de “en suite oplossingen” worden nu ook in Nederland populair.

Inhoudsopgave

1. Slapen en baden gecombineerd; de badkamer slaapkamer en suite

Een badkamer slaapkamer en suite heeft buiten een luxe uitstraling, een aantal andere voordelen:

 • Een badkamer slaapkamer en suite biedt maximale privacy aan het badkamergebruik. Het is uw badkamer! U hoeft zich niet meer aan of uit te kleden als u van de slaapkamer naar de badkamer loopt en u hoeft uw badkamer niet de delen met andere huisbewoners en/of gasten. Uw spulletjes worden niet door anderen gebruikt en u hoeft zich niet te ergeren aan de rommel die anderen achterlaten in de badkamer. De badkamer is ook alleen bereikbaar via uw slaapkamer.

 • U hoeft niet de gang op, of naar een andere verdieping toe, om bij de badkamer te komen; deze is altijd praktisch dichtbij.

 • Een badkamer slaapkamer en suite is gezellig en intiem. Als de een ontspannen in bad ligt, kan de ander relax op bed een boekje lezen, terwijl u toch in dezelfde ruimte bent en tegelijkertijd van dezelfde muziek en, als u een TV heeft, van dezelfde programma’s kunt genieten.

 • De badkamer slaapkamer en suite zorgt ervoor dat er natuurlijk licht in de badkamer komt als de badkamer zelf geen raam heeft. Door de muur met de slaapkamer (gedeeltelijk) weg te halen profiteren beide ruimtes van het raam in de slaapkamer.

 • Het uitzicht vanuit het slaapkamerraam is vaak fraaier dan het uitzicht vanuit het badkamerraam. Dat wordt dus extra genieten als u in bad ligt of onder de douche staat.

 • Met een badkamer slaapkamer en suite creëert u het hele jaar door een vakantie- en hotelgevoel in uw eigen huis.

 • Door de slaapkamer en badkamer samen te voegen heeft u met een badkamer slaapkamer en suite meer ruimte tot uw beschikking.

 • U hoeft niet te wachten tot iemand anders klaar is in de badkamer; deze staat 24/7 tot uw beschikking.

Omdat u met uw keuze voor een badkamer slaapkamer en suite met diverse zaken rekening moet houden, hebben wij in deze blog voor u de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet.

2. Wees creatief met het bepalen van de ruimte

Een badkamer slaapkamer en suite kunt u vrijwel overal in uw huis creëren. Denk bijvoorbeeld aan de zolder of het combineren van twee slaapkamers. Het hoeft dus niet zo te zijn dat een badkamer slaapkamer en suite niet mogelijk is omdat de huidige badkamer niet aan uw slaapkamer grenst.

3. Denk aan uw huisgenoten, gasten en logerende (klein)kinderen

Als u nog inwonende kinderen heeft of als er af en toe gasten of (klein)kinderen op bezoek komen die blijven slapen, is het verstandig een extra badkamer te creëren. Dit komt ten gunste van zowel uw privacy als die van uw (klein)kinderen en gasten. De meeste mensen vinden het ook erg prettig om, als ze ergens anders slapen, een eigen badkamer te hebben.

Probeer daarom, als u meerdere slaapkamers heeft, zo mogelijk ergens anders in huis een tweede badkamer te realiseren. Dit hoeft in principe niet een hele ruime badkamer te zijn. Als u een ruimte beschikbaar heeft van minimaal 2 x 1 meter, creëert u al snel en goedkoop een tweede badkamer met wastafel en douche voor uw huisgenoten, gasten en logerende (klein)kinderen.

Een tweede badkamer is een slimme investering, zowel voor de waarde van uw huis, als voor de privacy van u en uw gasten.

4. Vocht en ventilatie

Afhankelijk van het ontwerp van uw badkamer slaapkamer en suite, kan de luchtvochtigheid in de ruimte, tijdens en na het baden en douchen,  toenemen. Hou dus, ook in het slaapkamergedeelte, rekening met de aanschaf van materialen die bestand zijn tegen vocht. Kies dus bijvoorbeeld voor behang dat niet loslaat als het in aanraking komt met vocht en voor vloerbedekking dat vochtig mag worden.

Zorg verder voor een goede ventilatie in de buurt van uw douche, zodat er  zo min mogelijk waterdamp het slaapkamergedeelte bereikt.

5. Geur en geluid

Er zijn een aantal redenen om goed na te denken over de locatie van het toilet:

 • Een toilet is meestal niet het mooiste onderdeel van het sanitair. De vraag is dus of u vanuit het slaapgedeelte daar tegenaan wilt kijken.

 • Er zijn tegenwoordig toiletten leverbaar met een geurafzuiging, maar de kans is groot dat u de verspreiding van vervelende geurtjes na het toiletgebruik niet geheel tegengaat.

 • Het doorspoelen van het toilet, maar ook vaak het toiletgebruik zelf, veroorzaakt geluid. Normaal niet zo erg, maar wel als u of uw partner daar ’s-nachts van wakker wordt.

Het plaatsen van een toilet in de open ruimte kan dus onwenselijk zijn. In deze gevallen kunt u het beste overwegen om het toilet in een aparte ruimte te plaatsen. Een afgesloten toiletruimte met een directe verbinding met uw badkamer slaapkamer en suite is dan de beste optie.

6. Opbergruimte

Een opgeruimde badkamer slaapkamer en suite maakt het gebruik van de ruimte extra fijn en praktisch. Het is dan ook verstandig om van te voren goed na te denken over wat u allemaal kwijt wilt in deze ruimte. Denk aan de handdoeken (voor het dagelijks gebruik en een voorraad hiervan), de wasmand, het beddengoed, de kleding, de schoenen, de toiletspullen, de boeken en wat nog meer voor u belangrijk is om in de badkamer slaapkamer en suite bij de hand te hebben.

Als de ruimte het toelaat, is het erg praktisch om uw kleding op te bergen in een inloopkast. Inloopkasten bieden over het algemeen meer overzicht en ruimte. Soms wordt de inloopkast ook gebruikt om het bad- en slaapkamergedeelte met elkaar te verbinden.

Als u een ontwerp voor de badkamer slaapkamer en suite laat maken door De Badkamerontwerpers komen deze zaken allemaal aan bod in het vragenformulier, zodat er in het ontwerp ook rekening gehouden kan worden met uw wensen met betrekking tot voldoende en praktische opbergruimte.

7. Kleuren

Uw badkamer slaapkamer en suite is met name bedoeld om er in te ontspannen. Het gebruik van de juiste kleuren is daarbij erg belangrijk. Primaire, felle kleuren zijn energiek en hebben invloed op uw stemming. U kunt voor de badkamer slaapkamer en suite beter kiezen voor koelere kleuren, zoals blauw, grijs, groen en neutrale tinten. Ook pasteltinten zijn zeer geschikt. Een donkere muur geeft de ruimte karakter en kracht. Zet, als u een favoriete contrastkleur heeft, deze behouden in: bijvoorbeeld op één muur of gebruik deze in het meubilair, het beddengoed, de accessoires of als raambekleding en houd de rest rustig.

Ook de inzet van de juiste kleur(temperatuur) licht is zeer bepalend voor de sfeer van de ruimte. Met de hedendaagse led techniek kunt u de gewenste lichtkleur snel en makkelijk individueel instellen.

In het vragenformulier, dat u ontvangt, als u door De Badkamerontwerpers een ontwerp voor een badkamer slaapkamer en suite laat maken, kunt u aangeven welke kleuren uw voorkeur hebben en kunt u in een overzicht kiezen uit diverse stijlen. De ontwerpers zorgen er dan voor dat het 3D kleurenontwerp de juiste sfeer en uitstraling krijgt.

8. Scheiding van de ruimte

U kunt bij een badkamer slaapkamer en suite, ervoor kiezen om één grote ruimte te realiseren waarin beide functies, slapen en baden/wassen, worden gecombineerd. Het is ook mogelijk om een scheiding tussen beide functies aan te brengen. Dit kan doormiddel van een gedeeltelijk dichte wand, maar het is ook mogelijk om een scheiding aan te brengen doormiddel van een glazen (schuif)wand, een (inloop)kast of een andere ruimtescheider. De mogelijkheden hierin zijn legio. Zelfs een wand achter uw bed kan worden ingezet om de ruimte op de delen.

Erg sfeervol is het plaatsen van een wand met daarin een open haard die eveneens als ruimtescheider dienst doet.

9. De Wellness badkamer slaapkamer en suite

Genieten en ontspannen in optima forma doet u door een wellness-component aan uw badkamer slaapkamer en suite toe te voegen. Zo creëert u een heus wellness center in uw eigen huis. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur kunt u overwegen om een massagebad, een douche met infrarood en/of UV licht, een sauna met of zonder infrarood of een stoombad aan te schaffen.

Omdat het lichaam, na het gebruik van een massagebad, sauna of stoombad, rust nodig heeft, komt het goed uit dat in een badkamer slaapkamer en suite, het bed altijd comfortabel dichtbij is. Zo biedt het combineren van beide ruimtes een extra voordeel.

De wellness badkamer slaapkamer en suite heeft verder, uit oogpunt van veiligheid en privacy, het voordeel dat andere gasten hier minder snel gebruik van zullen maken.

De badkamerontwerpers zijn ook specialisten op het gebied van wellnessruimtes. Klik op deze link om onze wellnesspagina te bezoeken en voorbeelden te zien van wellnessruimtes die zij hebben ontworpen. Hier krijgt u ook uitleg over wat de voordelen van bijvoorbeeld een sauna, infraroodcabine of stoombad zijn. In het vragenformulier, dat u ontvangt als u door De Badkamerontwerpers een ontwerp voor een badkamer slaapkamer en suite laat maken, kunt aangeven of en welke wellnesscomponenten u graag in het ontwerp wilt laten opnemen.

10. Vloer en plafond

Een belangrijk aspect om rekening mee dient te houden is de vloer. Omdat de slaapkamer en badkamer bij elkaar worden getrokken, is het in de meeste gevallen het mooist, om eenzelfde type vloer te kiezen. Op deze manier is er, in ieder geval qua vloer, geen scheiding en drempel tussen het slaap- en badkamergedeelte.

Gietvloeren en betonvloeren zijn voorbeelden van mooie en praktische vloeren die goed tegen vocht kunnen. Ook in de douche kunnen deze worden toegepast en bovendien kunnen ze het gewicht van een vol bad gemakkelijk dragen. Er bestaan tegenwoordig ook hout imitatievloeren die vrijwel niet van echt te onderscheiden zijn. In combinatie met vloerverwarming is dit een praktisch, sfeervol en comfortabel alternatief ten opzicht van echt hout. Desgewenst kunt u onder het bed een mooi kleed leggen.

TV

Ondanks dat er genoeg redenen zijn om de TV uit de slaapkamer te bannen, is het opnemen van een TV in een badkamer slaapkamer en suite wel iets om serieus te overwegen. U zult namelijk gaan ervaren dat de badkamer slaapkamer en suite een ruimte is waar u vaker zult gaan vertoeven dan dat u voorheen in de badkamer en slaapkamer deed. De aanwezigheid van een TV kan daarom, als u en uw partner zich terugtrekken en (vaker) gebruik maken van deze privé ontspanningsruimte, regelmatig van pas kan komen.

11. Stijlen en smaken

De woonstijl die uw voorkeur heeft, heeft heel veel te maken met het type mens dat u bent. Het maken van een goed individueel ontwerp op maat is afhankelijk van maar liefst circa 50 variabelen. Wij vragen u daarom het vragenformulier, dat wij u toezenden nadat u een ontwerp bij De Badkamerontwerpers heeft besteld, zorgvuldig in te vullen. Hierin kunt u, onder andere, een voorkeur geven voor een bepaalde woonstijl. In het formulier kiest u voor een specifieke woonstijl of een combinatie van stijlen. Zo weet de badkamerontwerp(st)er met welke sfeer, materialen en kleuren hij/zij in het ontwerp rekening moet houden.

Wij hebben 7 verschillende stijlen gedefinieerd. Hieronder treft u een korte omschrijving van deze stijlen aan:

Basic

Fris, leefbaar, licht en no-nonsense: Basic is de basis van een lekker wonen. De sfeer is persoonlijk en niet onderhevig aan tijd en plaats. Kenmerkende kleuren zijn naturel, wit- en grijstinten met accenten. Bij Basic worden met name rechte lijnen ingezet en materialen als standaard tegels, hout, beton en linnen. In een Basic interieur, waarin geleefd mag worden, heeft een persoonlijke mix van landelijk, klassiek, etnisch en design de overhand.

Bohemian

Eigenzinnige kleuren, expressieve-, gedurfde stijl met nieuwe ideeën, dierbare details van verre reizen en vintage vondsten: Met de Bohemian stijl heeft u volledig de vrije hand. Kenmerkende kleuren zijn specerijkleuren en kleuren zoals azuurblauw en donkere groentinten, geïnspireerd op India. De kleuren hoeven niet perse op elkaar te zijn afgestemd. Qua vormgeving is alles geoorloofd. Hout, aardewerk, stucwerk en stoffen zijn materialen die aanspreken. De inrichting is onderscheidend en een smeltkroes van materialen uit de hele wereld zoals zelfgemaakte meubels en accessoires, vondsten uit de natuur, op de rommelmarkt en in de kringloopwinkel.

Design

Soft design met ronde vormen en een doordachte vormgeving met afwisselend strakke lijnen. Er is veel aandacht voor luxe en technische hoogstandjes, zo mogelijk onzichtbaar weggewerkt. Kenmerkende kleuren zijn: naturel, wit, zwart, felgekleurde accenten, zachte kleuren grijs, roze en blauw. Materialen die aanspreken zijn beton, gerectificeerde tegels, RVS kranen, strak stucwerk, glas en gietvloeren. De afwerking is afwisselend mat en glans. De inrichting is strak, opgeruimd met aandacht voor designkranen, domotica en minimalistische accenten. De bediening van kasten en apparatuur is op een slimme wijze weggewerkt.

Industrieel

Het interieur kenmerkt zich door veel industriële en vintage elementen. Het is de kunst van het weglaten en waardering voor het pure design. Veelgebruikte kleuren zijn zwart-, wit- en grijstinten en legergroen met felgekleurde accenten. Het design is strak en pragmatisch. Materialen die aanspreken zijn metaal, beton, glas, canvas en hout. De wens om in een oud industrieel pand of fabriek te wonen weerspiegelt zich in het interieur. De sfeer is die van een open ruimte in een Manhattan loft. De ruimtes zijn het liefst zelf ontworpen, waarbij constructiedetails zichtbaar blijven. Interieur elementen als stellingkasten, zwarte kranen, buizenframes, oude lockerkasten en oud schoolmeubilair spreken tot de verbeelding.

Klassiek

De uitstraling is die van nu, geaccentueerd met elementen en stijlen van toen. Kleuren die erbij horen zijn wit en donkere kleuren als grijs-, zwart- en bruintinten. Vormen van stoer robuust tot verfijnd rank markeren het interieur. Materialen die bij deze stijl  passen zijn doorleefde houten vloer, klassieke tegels, accent strips, stucwerk, messing kranen, kalkverf, behang met opdruk en luxe stoffen als fluweel, linnen en doorleefd leer. De inrichting kenmerkt zich door een combinatie van klassieke en moderne bestanddelen. Lambrisering, ornamenten, kroonluchters, een staande brocante (wastafel)kast, losse waskommen zijn elementen die er thuis horen. Een open haard met stoere schouw maakt het plaatje compleet.

Natuur

Eenvoudig en rustig met liefde voor pure vormen, materialen en kleuren. Kleuren die aanspreken zijn leem, zand, grijs- en groentinten uit de natuur met blauwe, rode en oker accenten. Vormen zijn robuust waarbij het natuurlijke karakter zichtbaar mag zijn. Doorleefd hout, oude (ongeverfde) bouwmaterialen, pleisterwerk, kalkverf, basic tegels, linnen en canvas zijn materialen die in het interieur terugkomen. Prints zijn geïnspireerd op de natuur (bladmotieven, vogels, vlinders). De wens om in een boerderij of dichtbij de natuur te wonen is goed te zien. Typische elementen zijn boeren melkkrukjes, ladders uit de hooischuur, grove tafels, een houten vloer uit een oude boerderij, veldbloemen en mooie takken.

Romantiek

Vrouwelijk met een stoere twist. De romantiek zit ‘m in de details en de kleuren. In een romantisch interieur komen pastelkleuren het best tot hun recht, net als rechte en klassieke lijnen. Krullen eventueel als detail. De materialen zijn zacht en uitnodigend. Sfeerhoekjes, brocante elementen gecombineerd met kalkverf in pasteltinten doen het goed. Typische elementen zijn sidetables, shutters, luiken, een kroonluchter van kristal, een schermerlamp met stoffen kap, brocante accessoires, dikke kussens, wollen plaids, gestoffeerde meubels, linnen beddengoed en een witgeschilderde of taupe gekleurde vloer.

12. Het ontwerp

Het design van een badkamer slaapkamer en suite laat u bij voorkeur over aan specialisten die het ontwerpen van badkamers en slaapkamers tot vak hebben gekozen. Omdat beide functies (slapen en baden) in één ruimte worden geïntegreerd, adviseren wij u om uw ontwerpopdracht bij één partij neer te leggen. Zo kan de badkamer slaapkamer en suite als één ruimte worden ontworpen en komt deze praktisch op een overzichtelijke ontwerptekening te staan. U krijgt zo een goed totaalbeeld. Het uitzoeken van de benodigde materialen verloopt vervolgens ook veel sneller en efficiënter.

Klik op deze link en laat het ontwerp van uw badkamer slaapkamer en suite over aan ervaren designers.

Klik hier en bestel nu het ontwerp voor uw allermooiste Badkamer Slaapkamer en Suite of kijk voor nog meer informatie bij de veelgestelde vragen!