Het ontwerp van uw WC of toiletruimte

Uw allermooiste toiletruimte heeft een logische indeling, visie en kwaliteit, biedt rust, schept blijheid en verwondering, is persoonlijk, doordacht, duurzaam, creatief, visueel samenhangend en financieel haalbaar, pas dan is het Designgeluk(t)

Inhoudsopgave

Dat het toilet toevallig het kleinste kamertje is van het huis, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het ook de minste aandacht verdient. Gemiddeld brengen we gedurende ons leven een tot drie jaar door op het toilet. Het is daarom belangrijk dat u een goed ontwerp voor uw toiletruimte laat maken voordat u overgaat tot het inrichten van de toiletruimte. De vormgeving en het interieur van de wc-ruimte wordt in belangrijke mate bepaald door uw voorkeuren voor stijl, kleur en sfeer, de ruimte zelf (maten en vorm) en uw budget. In de meeste gevallen vormt het toiletontwerp een harmonieus geheel met de rest van het interieur, maar sommige mensen vinden het juist leuk om het toilet even helemaal anders in te richten. Hierdoor wordt uw nieuwe toiletruimte, telkens als uw gasten er op bezoek zijn geweest, vanzelf een populair gespreksonderwerp.

Voor een ontwerper is het ontwerp van het toilet, ondanks dat het vaak een kleine ruimte betreft, toch een grote uitdaging. Het succes van een mooi toiletontwerp, zit hem namelijk vaak in de details. In een toiletruimte maken kleine en bijzonder accenten vaak het grote verschil. De badkamerontwerpers maken ook voor de allerbeste toiletruimte graag het allermooiste ontwerp. De kosten voor het realiseren van een toiletruimte zijn over het algemeen minder dan die voor het realiseren van een badkamer. Wij hebben hier met het bedrag, dat u investeert in het ontwerp van de toiletruimte, rekening mee gehouden. Het ontwerpen van een toiletruimte in 3D kost dan ook slechts € 170,-. Voor dit bedrag ontvangt u 5 verschillende aanzichten van de ruimte in kleur, een ingesproken uitleg van het design door uw ontwerp(st)er, de technische maattekeningen die u kunt overhandigen aan uw aannemer, installateur of klusjesman en een productenverzicht waarmee u snel en efficiënt op zoek kunt gaan naar de gewenste materialen.

Na het plaatsen van uw opdracht, ontvangt u van ons per e-mail een link naar een online vragenformulier. Hierin uploadt u de maattekening van uw toiletruimte en, als u die heeft, een moodboard (bijvoorbeeld van Pinterest) en de foto’s van uw huidige toilet. Na het beantwoorden van de vragen in het vragenformulier, heeft de ontwerp(st)er voldoende informatie om voor u aan de slag te gaan. Binnen 4 werkdagen heeft u het eerste verrassende ontwerp in huis. Als u wijzigingen in het ontwerp wenst aan te brengen dan is dat vanzelfsprekend mogelijk en inbegrepen in het tarief.

Wij behandelen in dit artikel een aantal aandachtspunten die van belang zijn bij het ontwerp van uw toiletruimte en bij de keuze van de materialen. U krijgt, ter inspiratie, ideeën en voorbeelden van toiletruimtes te zien. Als u een toiletontwerp bestelt kunt u uw voorkeuren kenbaar maken in het vragenformulier. De ontwerp(st)er zal hier, bij het tekenen en indelen van de ruimte, vervolgens rekening mee houden.

Ruime moderne toiletruimte

Exclusieve toiletruimte met natuursteen

Speelse toiletruimte met accenten in rood

Strakke toiletruimte met indirect verlichte achterwand

Klassieke toiletruimte met stortbak en kastenwand

Toiletten

Er zijn tientallen merken en wel honderden modellen toiletten op de markt verkrijgbaar. Het is ondoenlijk om die hier allemaal te behandelen. Vaak is het kwestie van smaak, maatvoering, prijs en merkvoorkeur dat bepaalt waarop de keuze valt. In de Nederlandse toiletruimtes tref je tegenwoordig voornamelijk hangende toiletten aan. De staande toiletten die nog incidenteel worden toegepast zijn vaak de klassiekere modellen. De uitvoeringen met een spoelreservoir erachter, de zogenaamde duoblokken, kom je nog tegen als de afvoerpijp van het toilet op een dusdanige plaats zit, dat een inbouwreservoir met een hangend toilet niet kan worden ingebouwd.

Toiletten zonder rand

Het hangende toilet is met name populair geworden omdat het onderhoud van de toiletruimte daarmee aanzienlijk wordt vereenvoudigd. De laatste evolutie in de wereld van de toiletten zijn de zogenaamde “Rimfree”, “No Rim”, “Rimless”, of te wel randloze toiletten. Doordat de fabrikanten bij deze modellen de spoelrand hebben weggelaten, zijn er in de pot geen verborgen plekken waar vuil zich kan afzetten. Een toilet zonder spoelrand is aan de binnenzijde volledig geglazuurd, waardoor bacteriën zich niet kunnen ophopen en het voor u eenvoudiger wordt om het toilet te reinigen. Het ligt een beetje aan het merk en het model, maar over het algemeen zijn de toiletten zonder rand wat eleganter van vorm. We kunnen deze dan ook, als badkamerontwerpers, van harte aanbevelen.

Verdekte ophanging toilet

Een ander aandachtspunt, als het gaat om hygiëne en design, is de ophanging van het toilet en de vorm van de buitenzijde van de pot. Bij met name de goedkopere poten zie je aan de buitenzijde de zwanenhals van de pot zitten en zijn ook de ophangbouten zichtbaar. Dit alles maakt het onderhoud ervan lastiger. Ook zijn deze modellen minder fraai dan de potten die aan de buitenzijde een strakke afwerking en een onzichtbare ophanging hebben. In een smalle toiletruimte zal, aangezien de zijkant van de pot moeilijk te zien is, deze afwerking qua design een minder belangrijk thema kunnen zijn.

Slimme toiletzittingen

Bij de keuze van de bijpassende toiletbril is het verstandig om aandacht te schenken aan de techniek van de bevestiging van de zitting en het sluiten van de bril. Ongeveer een tiental jaren geleden heeft de zogenaamde “Softclose” toiletzitting zijn intrede gedaan. Het voordeel van een “Softclose”zitting is dat deze niet meer met een klap dicht kan vallen, maar zich heel rustig sluit. Een meer recentere uitvinding is de zogenaamde “QuickRelease” bevestiging. Deze maakt het mogelijk, in een handomdraai, de gehele zitting te verwijderen. Hierdoor wordt het reinigen van de toiletpot en de zitting aanzienlijk vereenvoudigd.

Diepe en ondiepe toiletten

Er is nog wel enig verschil in de maatvoering van toiletten. Afhankelijk van de grootte van uw toiletruimte kan het verstandig zijn om hier kritisch naar te kijken. De maat van het toilet kan uw bewegingsruimte namelijk aanzienlijk beïnvloeden. Een gemiddeld hangend toilet heeft een dieptemaat van 53 cm. Er zijn echter ook, zogenaamde, compacte toiletten verkrijgbaar in een diepte vanaf 43 cm. Als u wel over voldoende ruimte beschikt, adviseren wij u voor een toilet met een standaard diepte te kiezen, omdat deze over het algemeen meer zitcomfort bieden.

Diepspoel- of vlakspoel toilet

Bij het kiezen van een toilet is het verstandig om even stil te staan bij de binnenzijde van de toiletpot. Dit is tenslotte iets waar u bij ieder toiletbezoek mee te maken krijgt. Vroeger werden bijna alle toiletten voorzien van een plateau waarop de ontlasting viel. Een dergelijk toilet noemen we een vlakspoel toilet. De laatste decennia wint echter het diepspoel toilet aan populariteit. Dit heeft tot gevolg gehad dat veel modellen toiletten alleen nog als diepspoel toilet verkrijgbaar zijn. Het is echter nog steeds mogelijk om te kiezen voor een vlakspoeltoilet. Dit wordt voornamelijk gedaan door mensen die om medische redenen hun ontlasting willen bekijken voordat ze doorspoelen. Sommige mensen vinden het ook niet fijn als de ontlasting direct in het water plonst en mogelijk de billen nat maakt. Het voordeel van een diepspoel toilet daarentegen is dat je minder last hebt van vervelende geurtjes, aangezien de ontlasting gelijk onder water verdwijnt. Bovendien spat een diepspoel toilet minder met staand plassen en is het eenvoudiger in onderhoud. Het ontwerp van een diepspoel toilet is ook vaak wat eleganter en strakker dan die van een vlakspoeltoilet en zoals gezegd is de keuze in deze modellen een stuk ruimer.

Hoogte van het toilet

Als laatste is de hoogte waarop u het toilet hangt van belang. De standaard hoogte waarop een toiletpot wordt gehangen, bedraagt tegenwoordig 43 cm. Dit wordt gemeten vanaf de betegelde vloer tot de bovenzijde van de pot (zonder zitting). Lange mensen vinden het waarschijnlijk prettiger als de pot nog iets hoger, op zo’n 45 cm, hangt. Senioren hebben zelfs vaak de voorkeur voor een hoogte van 46 cm of meer, omdat dit het opstaan vereenvoudigd. Voor de stoelgang is het echter beter om wat lager te zitten zodat de bekkenbodemspier zich goed kan ontspannen. In het vragenformulier, dat u van ons ontvangt, nadat u een ontwerp voor uw toiletruimte heeft besteld, informeren wij ook naar uw lengte en mobiliteit. Zo kunnen we in het 3D ontwerp en maattekeningen al rekening houden met de juiste hoogte van het toilet.

Ruimte rond het toilet.

Vanaf de voorzijde van het toilet heeft u circa 50 cm ruimte nodig om comfortabel te zitten of te staan. Recht en links van het toilet heeft u minimaal 20 cm nodig. Dit betekent dat een toiletruimte, indien het toilet een maat heeft van 50 x 37 cm, minimaal een maat moet hebben van 100 x 77 cm.

Toilet zonder spoelrand van Villeroy & Boch

Toilet met verdekte ophanging van GSI

Toilet met softclose en quick release zitting van Villeroy & Boch

Compact toilet in een diepte van 43 cm van Globo

Vlakspoeltoilet van Geberit

Inbouwreservoirs

Als u een hangend toilet in uw nieuwe toiletruimte wenst, zit u ook automatisch aan een inbouwreservoir vast. Het inbouwreservoir is een frame waaraan het toilet hangt en waarin de watertank en de spoel- en bedieningstechniek is verwerkt. Het inbouwreservoir wordt, na het plaatsen omkleed en afgewerkt, waardoor je hem niet meer ziet als de toiletruimte af is.

Wat voor toiletten geldt, geldt eigenlijk ook voor inbouwreservoirs. Er zijn tientallen verschillende modellen hiervan op de markt verkrijgbaar. Wij geven u een aantal aandachtspunten waarop u kunt letten als u overweegt een inbouwreservoir aan te schaffen.

Allereerst is het verstandig om te kiezen voor een gerenommeerd merk. Eenmaal ingebouwd, zit u er niet op te wachten om het reservoir terug te brengen als deze defect is. Informeer, als u het reservoir zelf heeft geplaatst, of er service aan huis wordt verleend. Als u het reservoir heeft laten plaatsen door een installateur, kunt u hem contacten als er wat aan de hand is.

Waterverbruik

Ongeveer 30% van het totale waterverbruik bij gezinnen wordt veroorzaakt door het spoelen van het toilet. Geld- en milieubewuste mensen doen er daarom verstandig aan om te informeren naar het waterverbruik van het reservoir. Fabrikanten worden zelf ook steeds meer bewust van hun rol in het proces en passen het waterverbruik van hun producten aan. Waar in het verleden toiletten soms wel tot 12 liter water per spoeling gebruikten, kan je tegenwoordig bij de meeste modellen kiezen voor een verbruik van 3 liter voor een kleine spoeling, en afhankelijk van het merk en type, voor een verbruik van 4,5 of 6 liter voor een grote spoeling. Het is verder verstandig om te informeren of het reservoir is voorzien van een start-stop knop. Zo kunt u zelf het spoelen onderbreken en zo additioneel op uw waterverbruik bezuinigen.

Reinigingsblokjes

Recentelijk hebben een aantal fabrikanten de mogelijkheid geïntroduceerd om reinigingsblokjes aan het spoelwater toe te voegen. Dus in plaats van het reinigingsblokje over de rand van uw toilet te hangen, komt het blokje in het waterreservoir te liggen. Dit geeft bij iedere spoeling een frisse blauwe kleur aan het water. Bovendien zorgt dit, bij iedere spoeling, voor een reiniging van de pot. Deze optie is met name handig als u een toilet zonder rand op het oog heeft, bij deze toiletten is het namelijk lastig om een standaard toiletblokje over de rand te hangen. Het reinigingsblokje wordt aan het spoelwater toegevoegd door de, speciaal hiervoor ontworpen,  bedieningsplaat te openen en het blokje in de daarvoor bestemde houder te plaatsen. Het toiletblokje heeft een gemiddelde gebruiksduur van 4-5 maanden.

Automatische geurafzuiging

Als u prijsstelt op een altijd frisse geur op het toilet, zou u kunnen overwegen om een inbouwreservoir met ingebouwde geurafzuiging aan te schaffen. Bij deze modellen worden, tijdens het gebruik van het toilet, de geurtjes in de pot afgezogen, gefilterd door een koolstoffilter en als zuivere lucht, dus zonder vieze geurtjes, via de bedieningsplaat weer teruggeblazen in de ruimte.

Grohe inbouwreservoir

Geberit inbouwreservoir

Wisa inbouwreservoir

TECE reinigingsblokjeshouder

Geberit geurafzuigingssysteem

Bedieningsplaten / drukplaten

Door op de bedieningsplaat te drukken, spoelt u uw toilet door. Aangezien een toiletruimte of WC-ruimte over het algemeen niet zo heel veel producten bevat is de bedieningsplaat een centraal en in het oog springend element. U laat de kleur en de vormgeving van de bedieningsplaat dan ook zoveel mogelijk aansluiten op de stijl van uw toiletruimte.

Vingerafdrukken

Bedieningsplaten of ook wel drukplaten genoemd zijn in vele materialen verkrijgbaar, de meest populaire zijn gemaakt van verchroomd en gekleurd kunststof, RVS of glas. Het is verstandig om van te voren stil te staan bij het onderhoud van de bedieningsplaten. Tenzij u voor een elektronische versie gaat, moet u er rekening houden dat er bij ieder toiletbezoek, met het doorspoelen van het toilet, op de bedieningsplaat wordt gedrukt. Met name op de verchroomde en glazen bedieningsplaten zult u, na het aanraken van de bedieningsplaat, vingerafdrukken zien. Bij de witte en matte versies heeft u daar veel minder last van. Er zijn ook merken die een coating of met andere woorden een beschermingslaag aanbrengen op het materiaal, waardoor u de vingerafdrukken niet of minder ziet.

Eerst de drukplaat of eerst het reservoir?

U bent niet volledig vrij in de keuze van de bedieningsplaat. De fabrikanten van inbouwreservoirs hanteren allemaal hun eigen type bedieningsplaten. U kunt dus niet een bedieningsplaat van merk A combineren met het inbouwreservoir van merk B. Als voor u de bedieningsplaat belangrijker is dan de inbouwtechniek, adviseren wij u om uw zoektocht te beginnen met het uitzoeken van de gewenste bedieningsplaat en vervolgens met het selecteren van het bijpassende inbouwreservoir. Dit laatste is met name aan te bevelen als u, naast een toilet, ook graag een urinoir in uw toiletruimte wenst. Niet alle fabrikanten van inbouwreservoirs hebben bedieningselementen voor urinoirs die qua vormgeving aansluiten bij de bedieningsplaat van het toilet, terwijl vanuit onze designersgedachte dat wel de voorkeur heeft. Als u een ontwerp voor een toiletruimte bestelt bij De Badkamerontwerpers, houden zij met de selectie van de bedieningsplaat rekening met de  stijlvoorkeur die u heeft ingegeven op het vragenformulier en met de overige elementen die in de ruimte worden toegepast.

Drukplaten anno nu

De vooruitgang staat niet stil, ook niet als het om bedieningsplaten gaat. Zo kunt u tegenwoordig kiezen voor bedieningsplaten die zijn uitgerust met ledverlichting die de toetsen of de contouren van de bedieningsplaat verlichten. Sommige merken passen ook oriëntatieverlichting toe dat uw toilet verlicht, waardoor u ’s-nachts de ruimteverlichting niet meer hoeft aan te doen en altijd de weg naar uw toilet kunt vinden. Er zijn ook merken waarbij u de kleur van de ledverlichting zelf kunt instellen. Afhankelijk van het merk en type bedieningsplaat, blijft de ledverlichting altijd branden of gaat deze aan als u in de buurt van het toilet komt. Wat ook erg handig is zijn de bedieningsplaten die in principe niet meer bediend hoeven te worden. U kende de automatische toiletspoeling wellicht al vanuit de horeca, maar deze mogelijkheden liggen nu ook voor thuisgebruik binnen handbereik. Zo hoeft u nooit meer bang te zijn dat iemand vergeet het toilet door te spoelen en behoort het verwijderen van vingerafdrukken op de bedieningsplaat tot het verleden.

Niet alleen in wit

Er was een tijd dat de drukplaat van het toilet wit of chroom moest zijn, meer keus was er eenvoudigweg niet. Tegenwoordig zijn drukplaten te koop in de kleuren (rood of roze) goud, messing, chroom, beton, leisteen, notenhout, geborsteld koper, geborsteld staal, geborsteld RVS, zwart, roze, wit, grijs en antraciet. U kunt er dus voor kiezen om de drukplaat bijvoorbeeld te laten aansluiten bij de kleur of uitvoering van de fonteinkraan, accessoires, verlichtingsarmaturen, wand- en/of vloerwerking of de kleuren die u elders in de ruimte toepast. Kunt u ondanks het ruime aanbod nog geen keuze maken, dan is het zelfs nog mogelijk om voor een type drukplaat te kiezen die u kunt afwerken met een (deel van) uw tegels, waardoor deze vrijwel onzichtbaar in te bouwen is. U kunt ook kiezen voor een drukplaat die u volledig kunt personaliseren met een foto van uw kinderen, huis, favoriete vakantiebestemming, huisdier of wat dan ook. Als u dat niet wilt, kunt u een keuze maken uit een van de vele voorbeelden drukplaten met foto die de fabrikant van deze drukplaten aanbiedt.

Vlak in de wand

De bedieningsplaat van uw toilet wordt meestal tegen de afgewerkte (tegel)wand geplaatst. De dikte van het element blijft in deze gevallen zichtbaar. Als u dat liever niet heeft, is het bij diverse merken mogelijk om een bedieningsplaat te bestellen die vlak met de wand wordt afgewerkt. Als u bijvoorbeeld kiest voor een betegelde achterwand, wordt in dat geval de bedieningsplaat in de tegels ingebouwd, waardoor de voorzijde van de bedieningsplaat gelijk loopt met de tegels en deze volledig is geïntegreerd.

Hoogte van het element

De hoogte van een standaard inbouwreservoir varieert tussen de 112 en 118 cm. De hoogte van het midden van uw drukplaat bedraagt, berekend vanaf de afgewerkte vloer, vrijwel altijd 100 cm. Het kan natuurlijk voorkomen dat u of uw ontwerp(st)er het toilet wilt intekenen op een plek waar een standaard inbouwreservoir niet past. Dit kan het geval zijn als het toilet voor een raam of tegen het bad moet worden geplaatst. Voor deze gevallen bestaan er speciale lagere inbouwreservoirs met planchetbediening. De hoogte van deze inbouwreservoirs variëren tussen de 82 en 98 cm. De drukplaat wordt, bij deze lagere modellen, dan niet aan de voorzijde maar aan de bovenzijde gesitueerd, vandaar de naam planchetbediening. Niet alle merken voeren inbouwreservoirs met planchetbediening. Ook is het aanbod van bedieningsplaten die geschikt zijn voor een planchetbediening zijn beperkter.

Bediening op afstand

Als een drukplaat achter het toilet niet gewenst is, bieden enkele fabrikanten de mogelijkheid om de bediening op een afstand van maximaal 2 meter van het toilet te plaatsen. De bedieningsplaat wordt in dit geval vervangen door een ronde pneumatische drukknop. Door  het drukken op deze spoelknop wordt er een toefje lucht door een luchtslang gestuurd, die vervolgens de spoeling in werking stelt. Het verplaatsen van de bediening van het toilet kan esthetisch een mooie oplossing vormen of de ontwerp(st)er extra mogelijkheden bieden voor de plaatsing van het toilet en/of de keuze wandafwerking. Ook voor mensen met een beperking kan het praktisch zijn als de bediening niet achter het toilet, maar op een van de andere muren wordt gepositioneerd.

Geberit Omega 70 drukplaat in RVS

Geberit Sigma drukplaat in koper

Grohe Skate drukplaat in brushed cool sunrise

Tece drukplaat Now in mat zwart

Wisa XS Eos infrarood drukplaat met led in wit

Douche Wc’s

Stelt u zich eens voor: U betreedt de toiletruimte en terwijl u naar het toilet loopt gaat de toiletzitting automatisch omhoog en wordt de binnenzijde van het toilet sfeervol verlicht. Nadat u heeft plaatsgenomen op de voorverwarmde zitting, start de afzuiging die zorgt dat eventuele onaangename geurtjes niet in de ruimte terechtkomen. Als u uw behoefte heeft gedaan, activeert u een waterstraal die uw billen en genitaliën pulserend met warm water comfortabel en afdoende reinigt. Vervolgens zorgt een warme föhn ervoor dat u geen toiletpapier hoeft te gebruiken. Als u klaar bent, staat u op en verlaat u ontspannen en schoon, na deze wellness-ervaring, de ruimte. De toiletverlichting dooft, het toilet spoelt automatisch door, waarna de deksel weer sluit.

Toiletrevolutie

Dit verhaal is geen sciencefiction maar in de eenentwintigste eeuw realiteit. Tenminste als u besluit om te investeren in een douche wc of ook wel douchetoilet, Japans toilet of bidet wc genoemd. Feitelijk lopen we in Europa ver achter als het om toilethygiëne gaat. In Japan bezit 80% van de huishoudens een douche wc. Voor heel veel Aziaten, maar ook voor moslims is het gebruikelijk om water in plaats van toiletpapier te gebruiken. Water reinigt het onderlichaam beter dan papier. Bovendien schuurt toiletpapier tegen de huid, wat irritatie kan veroorzaken. Door te reinigen met water heb je daar geen last meer van. Een douche wc zorgt er bovendien voor dat er geen vochtige toiletdoekjes meer in het riool terechtkomen, wat goed is voor het milieu. U hoeft ook niet meer bang te zijn dat het wc-papier op raakt. Een gemiddeld gezin verbruikt voor circa 200 euro toiletpapier per jaar, die kosten heeft u dus niet meer. Het laatste voordeel van een douche wc willen wij u niet onthouden, zeker niet nu Nederland steeds meer vergrijst: Een douche wc vergroot uw zelfstandigheid en privacy, mocht u ooit in de situatie komen dat u zelf niet meer in staat bent om uw onderlichaam te reinigen. Uit onderzoek blijkt dat veruit de meeste gebruikers van een douche wc nooit meer terug willen naar de oude situatie. Bovendien wordt het toiletbezoek, met een douche wc, meer beschouwd als een moment van ontspanning.

Compleet of alleen de bril

Als u zich gaat oriënteren op een douche wc, dan kunt u kiezen voor de variant die bestaat uit een toiletpot met zitting of voor de variant waarbij u alleen een toiletzitting aanschaft die ook wel bidetdouche genoemd. Deze douche wc zitting monteert op uw huidige of nieuwe standaard toiletpot. Het zal duidelijk zijn dat deze laatste optie veelal een lagere investering vraagt, maar ook niet alle functies heeft die een douche wc, bestaande uit een toilet met zitting, wel heeft.

Afhankelijk van het merk of type, bevat een douche wc een of meerdere van onderstaande functies:

  • Bidet wasfunctie (reiniging achterzijde onderlichaam)

  • Lady wasfunctie (reiniging voorzijde onderlichaam)

  • Warme föhn

  • Verwarmde zitting

  • Regeling watertemperatuur

  • Individueel aanpasbare sproeierstand

  • Pulserende waterstralen

  • Masserende waterstralen

  • Led nachtlamp

  • Afstandsbediening

  • Waterfilter

  • Regeling waterdruk

  • Zelfreinigende functie

  • Geurzuivering

  • Ontkalkingsfunctie

  • Automatische opening toiletzitting

Ook zonder stroom

Voor een douche wc heeft u een stroomaansluiting en een wateraansluiting nodig. Veelal zal de wateraansluiting geen probleem zijn, omdat u hiervoor de wateraansluiting kunt aanwenden die gebruikt wordt voor het vullen van het toiletreservoir. Het aanleggen van een stroomaansluiting zal, met name als u de bestaande situatie zoveel mogelijk in tact wilt houden, de grootste uitdaging zijn. Er zijn echter ook mogelijkheden om een douche wc aan te schaffen zonder stroomaansluiting. Zo zijn er fabrikanten die toiletten op de markt brengen waar, achter in het toilet, een sproeiopening is aangebracht. Door middel van een kraantje aan de zijkant van het toilet kunt u dan manueel de waterstraal bedienen. Ook bestaan er zogenaamde bidetzittingen die ook alleen maar een wateraansluiting nodig hebben. Houdt u er wel rekening mee dat, als u geen stroomaansluiting heeft, u alleen met koud water kunt spoelen. Ook functies zoals een warme föhn, verwarmde zitting, geurzuivering en verlichting zijn zonder een stroomaansluiting niet mogelijk. Daarentegen is uw investering bij dit soort oplossingen wel aanzienlijk lager.

Bidet

Alhoewel het bidet al uit eind 17e eeuw stamt is het in ons land nooit zo’n groot succes geworden als bijvoorbeeld in Frankrijk en Italië. Je ziet dan ook met name dat merken uit deze landen, in dezelfde serie of vorm als het toilet, ook een bijpassend bidet aanbieden. Beide worden ook vaak als set naast elkaar opgehangen.

Het bidet is eigenlijk hetzelfde als een douche wc, maar dan zonder stroomaansluiting. Een bidet heeft altijd een warm- en koudwaterkraan, waardoor de temperatuur wel naar wens kan worden ingesteld. Een bidet vervangt in principe niet het gebruik van toiletpapier, omdat de meeste mensen na gebruik van het toilet eerst zichzelf toch eerst reinigen met toiletpapier alvorens ze overstappen naar het bidet.

Een bidet wordt in de praktijk ook vaak gebruikt als voetenbad, kinderbadje, urinoir of drinkfontein. Niet in de laatste plaats omdat mensen, die in een hotel een bidet tegenkomen, vaak niet doorhebben waarvoor het bidet eigenlijk bedoeld is.

Toiletdouche

Veelal de eenvoudigste en goedkoopste wijze om het onderlichaam met water te kunnen reinigen is door een losse handdouche naast het toilet te monteren. U kunt dan zelf de kracht en de positie van de waterstraal regelen. De toiletdouche of ook wel bidetdouche genoemd bestaat uit een kleine handdouche met een drukknop erop gemonteerd, waardoor deze met een hand te bedienen is. Na gebruik zet u de handdouche weer terug in de houder die links of rechts naast het toilet wordt gemonteerd. Als u, net als bij het bidet, de temperatuur van het water wilt kunnen regelen, dient u een aparte mixer erbij te bestellen of te kiezen voor een toiletdouche met ingebouwde mixer. De toiletdouche wordt behalve voor het reinigen van het onderlichaam, ook vaak praktisch ingezet voor de reiniging van het toilet en de badkamervloer.

Een verstandig beslissingsmoment

Bij een renovatie of nieuwbouwsituatie zijn er veelal technisch geen belemmeringen om tot de aanschaf van een douche wc, douchetoilet of bidet wc over te gaan. Het maken van een nieuwe toiletruimte is daarom hèt moment om na te denken over de koop van een douche wc, bidet of losse handdouche naast het toilet. Ook als u nog niet zover bent, maar mogelijk in de toekomst het in overweging gaat nemen, kunnen wel de aansluitingen alvast op de juiste plaats worden gelegd. Dat scheelt later een hoop kosten en gedoe. Overleg dit daarom tijdig met uw installateur. Als u een ontwerp voor uw toiletruimte bestelt, ontvangt u een vragenformulier waarin u kunt aangeven of u een douche wc, bidet of losse handdouche naast het toilet wenst. Uw ontwerp(st)er zal hier dan rekening mee houden.

RTL nieuws heeft een nieuwsitem gewijd aan de opkomst van de toiletdouche. U kunt deze bekijken door op deze link te klikken.

Duravit Sensowash Douche WC

Geberit Aquaclean Mera Douche WC

Marco Dítalia D1600 Douche WC zitting

Toto Washlet Douche WC

Rapowash Douche WC

Urinoirs

Een urinoir wordt ook wel herentoilet , latrine, plasbak, pi(e)sbak of nummer honderd genoemd. Het is nog niet zo lang geleden dat de urinoir, die bekend is geworden in de openbare toiletten en de horeca, haar intrede deed in de privé toiletruimte en badkamer. Het vermoeden bestaat dat met name de vrouw hier een grote invloed op heeft gehad, aangezien veel mannen staand plassen en niet altijd de bril omhoog doen en/of de rand na gebruik reinigen. Als de ruimte het toestaat is het urinoir inderdaad een goede oplossing voor dit probleem. De man heeft zo zijn eigen plek om te plassen, waardoor de toiletbril altijd schoon en droog blijft.

Breed aanbod

Met de stijgende populariteit van het urinoir, neemt ook het aantal modellen urinoirs op de markt toe. Merken ontwikkelen steeds meer types die bedoeld zijn voor privégebruik in plaats van in de horeca. Binnen een serie sluit het urinoir dan qua vormgeving en lijnenspel precies aan bij het toilet waardoor zij, aangezien ze in dezelfde ruimte komen te hangen, samen een mooie set vormen. Veel urinoirs zijn met deksel leverbaar, waardoor ze net iets luxer ogen. Een deksel zorgt er ook voor dat luchtjes zich minder snel door de ruimte verspreiden. In navolging op de populariteit van toiletten zonder rand, komen er ook steeds meer modellen urinoirs zonder rand uit, waardoor de reiniging wordt vereenvoudigd.

Als u een ontwerp voor uw toiletruimte bestelt, ontvangt u een vragenformulier waarin u kunt aangeven of de ontwerp(st)er een urinoir dient op te nemen in het ontwerp. Hij of zij zal dan vrijwel altijd een model selecteren dat qua vormgeving en kleur, aansluit bij het ingetekende toilet.

Ben Stilo Urinoir in zwart

Duravit Me Urinoir

Duravit Starck1 Urinoir in wit

Rolling Stones urinoir in rood-wit

V&B Subway urinoir in wit

Fonteintjes

In ons kleinste kamertje hoort natuurlijk ook een wastafel, ook al is deze niet zo groot. Voor de hygiëne is het belangrijk dat we na gebruik van het toilet onze handen wassen. Als het technisch en qua ruimte enigszins mogelijk is, kunnen wij u het plaatsen van een fontein dan ook van harte aanbevelen.

Het aanbod van fonteintjes is enorm. Als de badkamerontwerpers een fontein inplannen in hun ontwerp, zullen ze altijd proberen deze qua vorm en stijl te laten aansluiten bij de andere elementen in de toiletruimte. Als er bijvoorbeeld gekozen wordt voor een industriële stijl, dan komen er strakke lijnen terug in zowel het toilet, het fontein, de kraan, de designsifon als in alle andere elementen die in het toilet worden ingetekend.

Over het algemeen is er altijd wel ruimte voor een fontein. Er zijn zelfs fonteintjes die je boven het inbouwreservoir van het toilet kunt monteren. Ook al wordt er, i.v.m. ruimtegebrek, gekozen voor een kleine fontein, het is fijn dat uw toiletruimte u en uw gasten in ieder geval de gelegenheid biedt om de handen te wassen.

Materialen

De meest gekozen fontein is nog altijd de witte keramische variant die aansluit bij het toilet, maar als u zich gaat begeven op de markt van de toiletfonteinen, gaat er waarschijnlijk een nieuwe wereld voor u open. Toiletfonteinen worden steeds meer designelementen die onmiddellijk de aandacht trekken van de toiletbezoeker. Het simpele toiletfontein maakt plaats voor pareltjes van wastafeltjes. De wasbakje zijn behalve in keramiek, tegenwoordig ook verkrijgbaar in natuursteen, solid surface (minerale stoffen met een mix van speciale harsen op acryl- of aluminiumbasis), aardewerk, plaatstaat, RVS, beton en (versteend) hout. De mogelijkheden in kleur zijn, gezien de vele soorten materialen waarvan de fonteinen zijn gemaakt, vrijwel eindeloos.

Stijl bepalen

Een toiletfontein kan direct tegen de muur worden gehangen, maar het is ook mogelijk om een fontein op een stalen onderstel te plaatsen, waardoor de toiletruimte een industriële look krijgt. Of wat dacht u ervan om een kleine ronde waskom op een houten planchet te plaatsen om zo de toiletruimte een meer landelijke uitstraling te geven. Of een heel strakke en slanke fontein met een RVS designsifon eronder om de toiletruimte een moderne designlook te geven.

Aandachtspunten

Fonteinen hebben vaak, door hun beperkte diepte, het kraangat links of rechts van de kom zitten. Dit is in ieder geval een aandachtspunt, aangezien een kraan die links zit, voor rechtshandige mensen niet altijd praktisch te bedienen is.

Nog een aandachtspunt is het overloopgat. De meeste keramische fonteinen hebben een overloopgat. Mocht uw zoontje dus onverhoopt de kraan open hebben laten staan terwijl de afvoer dicht is, dan is er nog geen man overboord. Het overloopgat zorgt er namelijk voor dat het wasbakje nooit kan overstromen. De meeste fonteinen die gemaakt zijn van een ander materiaal dan bijvoorbeeld natuursteen, beton of solid surface hebben geen overloopgat. Het is in deze gevallen verstandig om, in plaats van voor een clickwaste, voor een afvoer te kiezen die niet afgesloten kan worden

De laatste jaren zijn de toiletfonteinen zonder kraangat in opkomst. De kraan wordt in deze gevallen op de wand geplaatst in plaats van op het wastafeltje. Deze kranen maken het onderhoud een stuk eenvoudiger, aangezien kalk en vuilresten zich niet rond de bevestiging van de kraan ophopen. Omdat fonteinen vaak klein zijn, komt het echter nog wel eens voor dat er niet zorgvuldig wordt gekeken naar de richting van de waterstraal of de grootte van de wandkraan. Als gevolg daarvan landt de straal niet in het midden van de wastafel en/of zorgt deze voor een waterballet als na het plassen onder de waterstraal de handen worden gewassen.

B DUTCH Lucca toiletfontein in wit

Ink Jazz toiletfontein in wit

Clou flush-3 toiletfontein in wit

Villeroy & Boch Momento toiletfontein in zwart (Ebony)

Ink Recess inbouw toiletfontein in wit

Toiletmeubeltjes

Omdat een toiletruimte over het algemeen niet zo ruim bemeten is, ontbeert het vaak aan voldoende ruimte om je spulletjes uit het zicht op te bergen. Vaak worden zaken als (reserve) toiletrollen, zeepjes, toiletdoekjes, handdoekjes, maandverband, toiletreiniger, toiletverfrisser in het zicht op de ombouw van het toiletreservoir geplaatst. Hierdoor zorgen deze voor een rommelige aanblik van de ruimte en leiden de aandacht af van uw allermooiste toiletontwerp.

Een toiletmeubel of fonteinkast kan een handige oplossing zijn om uw toiletmaterialen in op te bergen, zodat ze niet in de ruimte rondslingeren.

In veel variaties

U zult, als u op zoek gaat naar een toiletmeubel, zich verbazen over het enorme aanbod van toiletmeubels die op de markt verkrijgbaar zijn. De keuze is gigantisch en dat maakt het kiezen er niet eenvoudiger op. Ondanks, dat het de voorkeur heeft om met de inrichting van het toilet ook gelijk een passend toiletmeubel uit te zoeken, is het ook mogelijk om de aanschaf van een toiletmeubel nog even uit te stellen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in het geval u momenteel niet het budget hiervoor heeft, er nog niet van overtuigt bent dat u überhaupt een toiletmeubel nodig heeft of als u nog niet het fonteinmeubeltje heeft gevonden dat u echt mooi vindt. De meeste toiletmeubeltjes of fonteinkastjes zijn 40 cm breed en tussen de 22 en 25 cm diep. Als u een toiletfontein aanschaft in die maat, kunt u er later altijd alsnog een toiletmeubeltje onder monteren.

De meeste toiletmeubeltjes worden samen met het fontein als set verkocht, soms zelfs met kraan, afvoer en sifon erbij. U bent dan gelijk klaar, maar dan moeten de afzonderlijke onderdelen van de set u wel allemaal aanspreken. Als ontwerpers houden wij over het algemeen niet van deze eenheidsworst en adviseren wij u om kritisch te kijken naar ieder onderdeel dat u aanschaft voor uw toiletruimte. Juist omdat een toiletruimte niet zo heel veel producten bevat, moeten de producten die er staan en hangen wel helemaal aansluiten bij uw smaak en de stijl die u met het ontwerp van uw toiletruimte heeft willen bereiken.

Een toiletmeubel bestaat in de meeste gevallen uit een kastje met een deurtje ervoor. Als u het deurtje opent bevindt er zich meestal een schap in het kastje waarop u wat extra spulletjes kwijt kunt. Er zijn ook fonteinkastje verkrijgbaar die voorzien zijn van een lade, maar deze modellen zijn schaars en zijn vaak ook wat dieper. Er bestaan ook open kastjes met regaaltjes en kastjes die voorzien van een handdoekhouder. Als u wat meer ruimte heeft in het toilet, verdient het aanbeveling om een wat groter fonteinmeubel uit te zoeken. Buiten dat dit qua ontwerp vaak mooier uitkomt, biedt een groter toiletmeubel meer opbergruimte en heeft een groter meubel ook vaak een ruimere waskom om de handen in te wassen.

Soms komt het qua ontwerp beter uit om een hoekfontein met daaronder een hoekfonteinmeubel in te plannen. Ondanks dat de badkamerontwerp(st)ers over het algemeen niet de voorkeur hebben om een hoekfontein in te tekenen, kan het echter qua ruimte soms niet anders. Het aanbod van hoekfonteinmeubels op de markt is ook zeer beperkt.

U hoeft overigens niet altijd het kastje onder het fontein te hangen. Soms komt het qua design en/of ruimte beter uit om een kastje of regaaltje ergens anders in de toiletruimte in te tekenen. Soms kan een losse schap ook al genoeg zijn.

Buiten de vormgeving, is de kleur ook een hele bepalende factor. Net alleen voor het toiletmeubeltje zelf, maar de kleur van het meubel moet ook passen binnen het design en de stijl van de toiletruimte. Veruit de meeste mensen kiezen voor een wit fontein, met een witte fonteinkast. Vaak is dit inderdaad ook hele mooie en veilige keuze, zeker als de wand- en vloerafwerking een aanwezige kleur heeft. Andersom kan het natuurlijk ook. Als de toiletruimte verder neutraal is qua kleur, kan een fonteinmeubel in bijvoorbeeld een mooie houtsoort, een primaire- of pastelkleur juist een enorme eyecatcher zijn.

Sluiting

Een toiletkastje is in principe altijd voorzien van een deurtje. Om het deurtje te openen kan er een greep of knopje op het deurtje zijn gemonteerd. Het is ook mogelijk dat er een zogenaamde druksluiting is gemonteerd, in dat geval vervalt de greep. U drukt dan op het deurtje zelf om deze te openen. De een is niet beter dan de ander, maar houdt u er rekening mee dat, als u kiest voor een greep of een knop, deze wel past bij de rest van de armaturen die u in de toiletruimte opneemt. Als u bijvoorbeeld kiest voor een zwarte kraan en een zwarte drukknop voor het toilet, is het jammer dat de knop of het greepje van het badmeubel in chroom is uitgevoerd. Soms kan het overigens handig zijn om de greep van het fonteinmeubel te gebruiken om uw toilethanddoekje overheen te hangen. Dat scheelt weer een extra accessoire!

Spiegel erbij?

Wij adviseren u om, als u de aanschaf van een fonteinmeubel overweegt, eveneens een (bijpassende) spiegel te kopen. Niet alleen omdat het praktisch is en ook gasten graag even in de spiegel kijken als ze ergens op bezoek zijn, maar vooral omdat je bij een fonteinmeubel zonder spiegel iets mist; net als bij een badmeubel zonder spiegel of een tafel zonder stoelen. Het kan allemaal prima zonder elkaar, maar samen vormt het een geheel. De meeste merken bieden, naast het fontein en het kastje, ook een bijpassende spiegel aan. Deze heeft dan vaak dezelfde breedte en kleur als het kastje. Dit kan een keuze zijn, maar u kunt natuurlijk ook zoals u hieronder kunt lezen, ergens anders zelf een losse spiegel aanschaffen. Misschien net zo leuk of misschien zelfs wel leuker!

Als u het ontwerp van uw toiletruimte aan De Badkamerontwerpers overlaat, ontvangt u na het plaatsen van uw opdracht voor een ontwerp van een toiletruimte, een vragenformulier. Hierin vragen wij u onder meer of u behoefte heeft aan (extra) opbergruimte in uw toiletruimte. De ontwerp(st)er zal, bij een bevestigend antwoord, in zijn ontwerp hier dan een oplossing voor aandragen. Dit kan in de vorm van een toiletfonteinmeubel zijn of in een hele andere vorm. Creativiteit laat zich nu eenmaal lastig vangen!

Mondiaz Ture fonteinmeubel in donker grijs

Primabad fonteinmeubel in beton-hout

Rene Houtman fonteinmeubel in beton-hout

Mondiaz Ture fonteinmeubel in wit-hout

Thebalux fonteinmeubel in beton-hout

Spiegels

Als u een toiletruimte gaat inrichten, raden wij u aan om te overwegen een spiegel in deze ruimte toe te passen. Dit kan natuurlijk in de vorm van een make-up spiegel boven het fontein, maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden waarbij een spiegel nutig dienst kan doen.

Door de reflecterende eigenschap van een spiegel zorgt deze ervoor dat een ruimte optisch groter lijkt dan dat deze daadwerkelijk is. Met name bij het ontwerpen van een wc-ruimte komen deze eigenschappen van een spiegel vaak zeer van pas, aangezien de daadwerkelijke ruimte in een toilet vaak beperkt is.

Mogelijkheden te over

Een spiegel kan volledig op maat worden gemaakt, waardoor deze in principe altijd past. Zo kunt u bijvoorbeeld een hele wand van spiegel voorzien. Een extra voordeel is dat u, in dit geval, op de wand(en) waar u een spiegel plant, geen tegels hoeft te bevestigen. Dat kan financieel gunstig voor u uitvallen. De meeste glasleveranciers kunnen, naast het op maak zagen, de spiegels ook bewerken, er gaten in boren en er facetten, rondingen en afschuiningen aan maken. Het is bijvoorbeeld erg gaaf om een spiegel achter of boven een fonteinmeubel te bevestigen en de wandkraan uit de spiegel te laten komen. De reflectie van de kraan in de spiegel maakt deze dubbel zo lang en zorgt bovendien voor een bijzonder effect. Ook een ovaalvormige spiegel of spiegel in een vorm die u zelf heeft getekend, kan zorgen voor een unieke uitstraling van uw toiletruimte.

Als u geen raam heeft in het toilet, kunt overwegen een raamspiegel op de hangen. Deze spiegel is verdeeld in kleinere spiegels die bij elkaar de indruk geven dat het een echt raam is. Ook bestaan er spiegeltegels die u, net als gewone tegels, kunt lijmen en afvoegen. Verder kan het leuk zijn om, als u het toilet voorziet van gangbare tegels, af en toe een tegel te vervangen voor een spiegeltegel. Dit kost niet zo veel, maar het maakt het toilet wel net even anders dan standaard.

De meest gangbare en bekende spiegel is de blank verzilverde spiegel. Afhankelijk van de stijl en sfeer die u in uw toiletruimte wilt bereiken, kan het echter veel mooier zijn om voor een spiegel te kiezen die een bepaalde tint heeft. De bekendste tinten zijn: Brons, Grijs, Rose, Groen en Blauw. Zo maakt u van uw toiletruimte, door het gebruik van spiegels, echt iets bijzonders!

Als u niet een hele wand van spiegelglas wilt voorzien maar wel gebruik wilt maken van het ruimtelijk effect van een spiegel, kunt u er ook voor kiezen om deze te voorzien van een lijst. Afhankelijk van de stijl en sfeer die u wilt bereiken in uw toiletruimte, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een lijst in een barok-, vintage-, klassieke- of moderne stijl.

Dikte en montage

De optimale dikte van een spiegel is afhankelijk van het formaat dat u nodig heeft. Spiegels zijn leverbaar in een dikte van 2 tot 8 mm. Een spiegel boven een toiletfontein of badmeubel is vrijwel altijd 3 of 4 mm dik. Grotere spiegels kunt u beter in een dikte van 6 mm laten maken. Het voordeel van een spiegel in een dikte van 6 mm is dat deze stijver is, dan een spiegel van 4 mm, en daardoor niet zo snel hol of bol zal gaan staan. Een spiegel die hol of bol staat zorgt voor een vertekening van de reflectie, ook wel lachspiegel-effect genoemd, en dat wilt u, tenzij u de humorist van de familie bent, natuurlijk voorkomen.

Spiegels kunt u bevestigen door middel van speciaal daarvoor bedoelde spiegelklemmen, bevestigen in een frame of vast zetten met profielen. Grotere spiegels kunnen het beste worden verlijmd. Dit kan rechtstreeks over een bestaande tegelwand heen of direct op een gestucte muur. Voor de bevestiging kunt u het beste, voor de eerste hechting, dubbelzijdige tape gebruiken. Tussen de tapestrippen in brengt u dotten kit aan. Denk eraan om zuurvrije kit te gebruiken, waardoor de laag op de achterzijde van de spiegel niet wordt aangetast.

Eigen design spiegel met spiegeltegels

Spiegelwand in brons

Looox spiegel rond met rondom ledverlichting

Smart spiegel met infrarood verwarming

Rustieke spiegel met tinnen profielen

Fonteinkranen

Fonteinkranen zijn feitelijk gewoon wastafelkranen, maar omdat een fontein veelal kleiner is dan een wastafel, is de maat van de kraan daarop aangepast. Fonteinkranen worden ook wel toiletkranen genoemd. Ze hebben vaak een kortere en lagere uitloop dan een wastafelkraan en in negen van de tien gevallen geven ze alleen koud water. Het komt voor dat mensen ook een warm water aansluiting in de toiletruimte laten aanleggen, maar dat komt zelden voor. Ondanks dat het natuurlijk comfortabeler is om je handen met warm water te wassen, blijft de gemiddelde toiletbezoeker niet in de wc wachten totdat er warm water uit de fonteinkraan komt. In horecagelegenheden tref je in toiletruimtes wel frequent kranen aan die standaard lauw-/warmwater geven, maar de installaties en bezoekersaantallen zijn in de openbare toiletten dan ook totaal anders.

Soorten en modellen

Fonteinkranen zijn in vele modellen verkrijgbaar. Als u, naast een toiletruimte, ook een badkamer gaat inrichten en voor een bepaald merk en model kraan kiest, kan het verstandig zijn om te kijken of dit merk ook een fonteinkraan levert binnen de serie waaruit u ook de badkamerkranen heeft gekozen. Dat scheelt zoeken en, als u in de toiletruimte dezelfde stijl wilt toepassen als in de badkamer, heeft u in ieder geval een fonteinkraan gevonden die u hoogstwaarschijnlijk qua vormgeving zal aanspreken.

Het is aan te bevelen om, voordat u een toiletkraan gaat zoeken, eerst een keuze te maken voor een fontein, wastafel of toiletmeubel. Deze keuze bepaalt namelijk voor een groot deel welke fonteinkraan geschikt is om daarop te gebruiken. Heeft uw fontein, wastafel of toiletmeubel standaard geen kraangat, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een fonteinkraan die uit de muur komt in plaats van dat deze op het fontein wordt geplaatst. De diameter van het kraangat en het aantal gaten in uw fontein of wastafel bepaalt bovendien welke fonteinkraan er wel dan niet op past. De combinatie fonteinkraan en fontein/wastafel bepaalt bovendien hoeveel ruimte u heeft om comfortabel uw handen te wassen. Als uw oog bijvoorbeeld is gevallen op een ondiepe wastafel, dan zult u een muurkraan of een kraan met een hoge uitloop moeten selecteren, anders is er onvoldoende ruimte om comfortabel uw handen te wassen.

Als u, zoals hierboven omschreven, een fontein of wastafel heeft zonder kraangat, kunt u kiezen voor een kraan die uit de muur komt. Deze kranen worden ook wel inbouwkranen genoemd. Als u een nieuwe toiletruimte gaat of laat ontwerpen is het vaak technisch geen probleem om een aansluiting voor een muurkraan aan te leggen. Bij een renovatie vraagt dit wat meer moeite, omdat dan de bestaande waterleiding moet worden omgelegd en in de muur moet worden gefreesd. Een fonteinkraan die uit de muur komt ziet er algemeen wel gelijk strak en modern uit. Ook qua hygiëne biedt een muurkraan voordelen, aangezien de kraan en het fontein makkelijker te onderhouden is en je geen last hebt van kalkresten om de bevestiging van de kraan heen.

De vorm van de fonteinkraan zegt veel over de stijl en sfeer die u in uw toiletruimte wilt bereiken. Als u valt voor een basic, industriële of klassieke stijl, dan past daar telkens ook een ander type fonteinkraan bij. De vorm van de kraan, het soort knop, het type bediening en de kleur/uitvoering zijn allemaal elementen die moeten passen bij de stijl die u wilt bereiken in uw toiletruimte. Als u een toiletruimte laat ontwerpen door De Badkamerontwerpers, dan ontvangt u een vragenformulier waarin u een keuze kunt maken uit een of meerdere van zeven stijlen. De ontwerp(st)er van uw toiletruimte houdt dan, bij de keuze van de fonteinkraan in zijn/haar ontwerp, rekening met uw voorkeur(en).

Hygiënisch

Ieder toiletbezoek is een reis naar een universum vol met microben en bacteriën. Handen wassen na het plassen is dan ook een devies dat niet voor dovemans oren bestemd zou moeten zijn. Toiletpotten, toiletzittingen, kranen, lichtknoppen en deurklinken zijn de plaatsen waar de meeste ziektekiemen huizen. Des te beter u uw handen wast en des te minder u aanraakt in het toilet, des te kleiner de kans op een besmetting wordt. Er zijn, met dit doel, fonteinkranen verkrijgbaar die zijn uitgerust met een sensor, waardoor u de kraan helemaal niet meer hoeft aan te raken. Door de hand bij de kraan te houden, gaat het water automatisch lopen. De waterstraal stopt ook automatisch weer na een tijdje. Een bijkomend voordeel is dat u met een fonteinkraan die is voorzien van een sensor waterverspilling tegengaat, waardoor u bespaart op de kosten van het waterverbruik.

Kleuren en uitvoering

De meest gangbare uitvoering voor een fonteinkraan is chroom. Dat wilt echter niet zeggen dat u bent veroordeeld tot deze uitvoering, want fonteinkranen zijn tegenwoordig in talloze andere kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo maak je je toiletruimte net even anders dan standaard. Wat dacht u bijvoorbeeld van een stoere mat zwarte toiletkraan met een mat zwarte designsifon in combinatie met een betonnen toiletfontein? Of een rosé gouden fonteinkraan met een wit gemarmerde wastafel eronder? Of misschien de combinatie van een strakke RVS muurkraan met een strakke zwart natuurstenen fontein op een RVS frame. Fonteinkranen zijn te koop in onder meer de uitvoeringen chroom, nikkel, RVS, goud, koper, zwart, wit en nikkel.

Alvorens een keuze voor een andere uitvoering dan chroom te maken, kan het verstandig zijn om tegelijkertijd te kijken naar de andere elementen in uw toiletruimte die u wellicht in dezelfde kleur of uitvoering wilt uitrusten. Te denken valt aan de (design)sifon, stopkraan, waterslangetje, drukplaat van het toilet, verlichting, bediening van de radiator, het beslag van de toiletzitting en de knop of greep van uw toiletmeubel. Als u bijvoorbeeld de kleur mat zwart of geborsteld nikkel gedetailleerd wilt doorvoeren in andere armaturen of elementen in uw toiletruimte, is het verstandig om van te voren te informeren of deze ook in dezelfde kleur of uitvoering, in dit geval in mat zwart of geborsteld nikkel verkrijgbaar zijn.

Grohe Universal fonteinkraan in chroom

Damixa Sky fonteinkraan in mat zwart

Hotbath Dude fonteinkraan in geborsteld nikkel

Ben Lavion fonteinkraan in geborsteld messing

Tres elektronische fonteinkraan in chroom

Verwarming

In de meeste huizen in Nederland tref je in het toilet geen radiator aan. Dit komt voornamelijk  omdat de ruimte in het wc dit niet toelaat en omdat, gezien de korte duur dat er gebruik wordt gemaakt van het toilet, de kosten relatief hoog zijn om de toiletruimte constant te verwarmen.

Bovendien wordt de toiletruimte als het goed is geventileerd. De aanvoer van lucht komt uit de rest van de woning en deze is verwarmd. Hiervan profiteert dan ook de toiletruimte.

Voorgaande neemt natuurlijk niet weg dat er ook redenen te over zijn om de toiletruimte wel (extra) te verwarmen. Zo zijn er legio mensen die het toilet niet alleen inzetten voor hun dagelijkse behoefte, maar het kleinste kamertje eveneens gebruiken om zich even te onttrekken aan de dagelijkse drukte, er de krant of een tijdschrift te lezen, sociale media bij te houden of te mediteren. Een langer verblijf in de toiletruimte kan dan aanleiding zijn om de ruimte wel te verwarmen. Een slecht geïsoleerde woning, een koude vloer of problemen met de bloedsomloop kunnen eveneens redenen zijn om de toiletruimte van verwarming te voorzien.

Radiator

Een mogelijkheid om uw toiletruimte te verwarmen is door er een kleine radiator op de hangen. Dit kan bijvoorbeeld een paneelradiator of een designradiator zijn. De meeste merken verkopen ook kleinere modellen die uitermate geschikt zijn voor een toiletruimte. Een radiator hoeft ook niet te misstaan in het ontwerp van de toiletruimte. Door de veelvoud aan modellen en kleuren die verkrijgbaar zijn op de markt, kan een radiator ook een mooie aandachtstrekker worden. Als er zich geen aansluitingen voor een radiator op het toilet bevinden, kan het handig zijn om te kiezen voor een elektrische radiator. Sommige merken verkopen elektrische radiatoren waarbij je, naast de temperatuur, ook de in- en uitschakeltijd kunt instellen. Zo kunt u regelen dat ’s-nachts en overdag als er niemand is, de radiator uit staat, waardoor u niet onnodig energie verbruikt. Door het spatten van water en urine, komt het vaak voor dat radiatoren in het toilet roestplekken vertonen. U kunt dit voorkomen door een radiator aan te schaffen die is gemaakt van aluminium of RVS. Let er wel op dat, zeker als u een radiator dicht in de buurt van de wc-pot ophangt, deze eenvoudig schoon te maken is.

Vloerverwarming

Als u in de andere ruimtes van uw huis vloerverwarming heeft liggen is het verstandig, zeker bij nieuwbouw, deze door te leggen in het toilet. Zo heeft u in ieder geval, als u ’s-nachts met naar de wc moet, geen koude voeten. Bij een verbouwing van alleen de toiletruimte, is dit een wat minder voor de hand liggende optie, aangezien dit technisch en financieel aanzienlijke gevolgen heeft. In dat geval kunt u beter kiezen voor elektrische vloerverwarming. Dit vraagt, met name door de lage capaciteit die u nodig heeft, slechts een geringe investering. De dunne verwarmingsmatten worden in de tegellijm verwerkt, waardoor de montage ook eenvoudig te realiseren is. De thermostaat is vervolgens zo in te stellen, dat de vloer ook alleen maar verwarmd wordt als er, vermoedelijk, ook mensen gebruik maken van het toilet.

Infrarood verwarming

Als u zich gaat verdiepen in de mogelijkheden van infrarood verwarming, gaat er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe wereld voor u open. Infrarood verwarming tref je tegenwoordig aan in panelen voor in het plafond, in spiegels, in schilderijen, in al dan niet bedrukte wandpanelen, achter natuursteenpanelen, in designradiatoren, als warmtelampen en nog veel maar. Het goede nieuws is dus er mogelijkheden te over zijn om ook uw toiletruimte comfortabel te verwarmen op de momenten dat u er bent. Let er bij de aanschaf van een infraroodverwarming wel op dat u deze kunt inschakelen op de momenten dat u zich in de toiletruimte bevindt of, qua in- en uitschakeling, kunt programmeren. Dit voorkomt onnodige verspilling van energie en geld.

Als u een toiletruimte laat ontwerpen door De Badkamerontwerpers, dan ontvangt u een vragenformulier waarin u de vraag wordt gesteld of u de toiletruimte wilt verwarmen. Binnen de mogelijkheden van de beschikbare ruimte, de gewenste stijl en het beschikbare budget zal de ontwerp(st)er dan eveneens rekening houden met de verwarming van uw toiletruimte.

Vasco designradiator in wit

Schavis elektrische vloerverwarming

Longoheating infraroodverwarming plafond met verlichting

Instamat Tubone designradiator in mat zwart

Teddy elektrische verwarming in wit

Toilet accessoires

Een toilet zonder toiletaccessoires is in principe niet denkbaar. Natuurlijk kunt u het toiletpapier op de grond zetten en bij gebruik in de hand nemen, de handdoek in het fonteintje leggen en de toiletborstel vergeten, maar handig en hygiënisch is dat allemaal niet. Toiletaccessoires zijn daarom een must en de keuze in en verkrijgbaarheid van dergelijke producten is dan ook enorm. Vrijwel elke woonwinkel, bouwmarkt, badkamerzaak, Ikea en sanitair webwinkel verkoopt toiletaccessoires. Over het algemeen worden de accessoires niet tegelijkertijd aangeschaft met de rest van de toiletinrichting, maar kiezen de meeste mensen ervoor om pas een keuze voor accessoires te maken als de toiletruimte gereed is. Hier is natuurlijk iets voor te zeggen, omdat je dan eerst in de praktijk kunt ervaren welke accessoires je mist en/of welke je handig lijken op welke plek. Voor de bevestiging van een accessoire heb je in principe ook geen installateur nodig, waardoor je rustig kunt rondkijken naar wat er allemaal op dat gebied te koop is. De toilet accessoires waarop de keuze is gevallen, hang je vervolgens zelf op.

De meest gebruikte toiletaccessoires zijn:

  • De toiletrolhouder

  • De toiletborstel met toiletborstelhouder

  • De handdoekhouder of -haak

  • De reserverolhouder

  • De jassenhaak

We lichten hieronder de belangrijkste accessoires kort voor u toe:

De toiletrolhouder

De toiletrolhouder wordt ook wel wc rolhouder of papierrolhouder genoemd. Het belangrijkste van deze accessoire is eigenlijk de positie waar u deze ophangt. Een houder die de ver naar voren of te ver naar achter hangt wordt een ergernis bij ieder toiletbezoek. Als u de toiletrolhouder op een hoogte van 80 cm monteert en laat lijnen met de voorzijde van uw toiletpot, dan hangt deze voor de meeste gebruikers op de ideale positie.

Qua modellen heeft u een enorme keuze. Allereerst zult u moeten beslissen of u een toiletrolhouder met zonder klep wilt. Bij een model met klep blijft over het algemeen de rol wat beter op z’n plek hangen en valt deze niet zo in het oog. Vaak is het ook wat eenvoudig om, bij een model met klep, het papier af te scheuren. Een model zonder klep oogt aan de ander kant vaak weer wat moderner.

Wilt u dat het wc papier wat minder opvalt in het ontwerp van de toiletruimte, kunt u ook kiezen voor een toiletrolhouder die is ingebouwd in de muur. Belangrijk hierbij is dat de muur wel voldoende dikte heeft. Steeds meer mensen gebruiken het toiletbezoek ook om hun sociale media, het laatste nieuws en hun mails te checken. Voor dit soort situaties zijn er toiletrolhouders verkrijgbaar die voorzien zijn van een plateau waarop je je telefoon kunt neerleggen.

De toiletrolhouder is vaak ook een bron van inspiratie voor creatievelingen die liever niet naar de winkel gaan om een wc rolhouder te kopen, maar de voorkeur er aan geven om deze zelf te ontwerpen. Met een tak, een steel, een buis of touw maak je zelf snel, goedkoop en eenvoudig een toiletrolhouder die waarschijnlijk meer plezier en spraakstof biedt dan een model dat online, in de winkel of bouwmarkt is aangeschaft.

Als u naast een toiletrolhouder nog meer accessoires wilt gaan monteren, adviseren wij u deze van hetzelfde merk en serie aan te schaffen, zodat qua detaillering de vormen en kleuren van alle accessoires een eenheid vormen. Verder verdient het aanbeveling om bij de aanschaf van een toiletrolhouder te kijken naar de kleur en vormgeving van de fonteinkraan en de drukplaat van het toilet. Qua rust en eenheid is het vaak mooi als, bij de inrichting van de toiletruimte, alle armaturen qua stijl en kleur bij elkaar passen.

De toiletborstel met toiletborstelhouder

De handigste manier voor u en uw gasten om de toiletpot te reinigen is door een toiletborstel te gebruiken. Je komt af en toe toiletten tegen waar de toiletborstel ontbreekt. In dat soort situaties ben je eigenlijk wel verplicht een stukje toiletpapier te gebruiken om eventuele remsporen mee te verwijderen. Dit is natuurlijk niet de meest hygiënische en prettige wijze om de wc schoon te maken. Daarom mag een toiletborstel in uw toilet eigenlijk niet ontbreken.

Vroeger waren toiletborstels eigenlijk altijd onooglijke en onhandige dingen, die er bovendien na gebruik ook niet erg fris uitzagen. Tegenwoordig zijn wc borstels en de borstelhouders mooi ontworpen accessoires die prima passen in de stijl van iedere toiletruimte.

Toiletborstel hebben in het algemeen een borstelkop die is voorzien van haren of van rubberen sprieten. De rubberen borstelkoppen hebben wat ons betreft de voorkeur. Deze vallen niet uit, zijn eenvoudiger te reinigen en hebben een langere levensduur.

In badkamers en toiletten proberen we alles zoveel mogelijk te laten hangen; Zo zijn de meeste toiletten, badkamermeubels en wastafels tegenwoordig hangend. Belangrijkste reden is vanzelfsprekend dat het onderhoud van de elementen en de ruimte zelf hierdoor eenvoudiger is en de hygiëne wordt bevorderd. Om deze reden adviseren wij ook om de toiletborstelhouders in een hangende uitvoering aan te schaffen. Er bestaan ook staande toiletborstelhouders, maar deze zijn, naast dat ze minder hygiënisch zijn, minder praktisch in gebruik.

Wat nog een belangrijk aandachtspunt is de lediging van de toiletborstelhouder. Na ieder gebruik zal er wat water van de borstel in de houder vallen. Zorg er daarom voor dat u een toiletborstelhouder aanschaft die u eenvoudig kunt ledigen in het toilet. Dit voorkomt veel ergernis tijdens het gebruik en onderhoud ervan!

Wat geldt voor de toiletrolhouder, geldt ook voor de toiletborstel. Als u naast een toiletborstelhouder nog meer accessoires wilt gaan monteren, adviseren wij u deze van hetzelfde merk en serie aan te schaffen, zodat qua detaillering de vormen en kleuren van alle accessoires een eenheid vormen. Verder verdient het aanbeveling om bij de aanschaf van een toiletborstelhouder te kijken naar de kleur en vormgeving van de fonteinkraan en de drukplaat van het toilet. Qua rust en eenheid is het vaak mooi als, bij de inrichting van de toiletruimte, alle armaturen qua stijl en kleur bij elkaar passen.

De handdoekhouder of -haak

Als u een fonteintje of toiletmeubel in uw toiletruimte monteert, mag een handdoekje natuurlijk niet ontbreken. U kunt handdoekjes natuurlijk opgevouwen op het fonteinmeubel of schap leggen of aan de greep van een kastje ophangen maar het meest praktische is toch vaak het ophangen van een handdoekhouder of -haak. Let erop dat ook de handdoekhouder of -haak past in de stijl en bij de kleur van de overige toiletaccessoires.

De reserverolhouder

Als u aandacht heeft besteed aan het ontwerp en inrichting van uw toiletruimte, wilt u natuurlijk voorkomen dat er ergens zichtbaar in de wc een stapel toiletrollen staat die wordt aangesproken als het toiletpapier op raakt. Het is wel praktisch om in de toiletruimte zelf enkele reserverollen toiletpapier bij de hand te hebben, alleen bergt u deze dan onzichtbaar op in een kastje of in een reserverolhouder aan die past in de stijl van de toiletrolhouder.

De jassenhaak

Waarschijnlijk is de aanschaf van een jassenhaak niet “top of mind’ als u een lijstje maakt van de accessoires die u in uw toiletruimte wilt opnemen. Echter is het ontbreken van een haak waarop je een colbert of jas kunt hangen tijdens een zittend bezoek aan het toilet een bekend frustratiemomentje. Het handigste is om deze aan de binnenzijde van de deur te monteren.

Toiletaccessoires als set

Er zijn veel merken die toiletaccessoires aanbieden als set. In dat geval heeft u dus al gelijk de beschikking over een toiletrolhouder, toiletborstelhouder, reserverolhouder en/of jassenhaak die qua stijl, vormgeving en kleur bij elkaar passen. Vaak is de aanschaf van een set ook goedkoper dan het los aanschaffen van deze accessoires.

Inbouw toiletaccessoires

De laatste jaren zijn er diverse merken op de markt gekomen die toiletaccessoires aanbieden die je (half) kunt inbouwen in de muur. Op die manier laat je reserverollen en toiletborstel onzichtbaar verdwijnen achter een deurtje. Vaak is er voldoende ruimte naast het inbouwreservoir van het toilet om een inbouwelement kwijt te raken. Ook de toiletrolhouder is als een (half) ingebouwde variant verkrijgbaar, waardoor de toilettrol minder dominant aanwezig is en ook minder ver de ruimte in komt.

Inbouwaccessoires zijn te koop in diverse uitvoeringen en kleuren als chroom, RVS, zwart en hout. Sommige merken bieden de mogelijkheid om de voorzijde van het inbouwelement mee te tegelen, waardoor deze nog minder in het oog valt en fraai wordt geïntegreerd in het ontwerp van de toiletruimte.

Toiletaccessoires zonder boren

Voor het bevestigen van toiletaccessoires zult u in de meeste gevallen een beroep moeten doen op een boormachine, schroevendraaier en/of hamer. Er zijn echter ook toiletaccessoires op de markt verkrijgbaar die u kunt plakken op uw tegels, waardoor u deze niet beschadigd. U kunt ook van deze mogelijkheid gebruik maken om te kijken of en waar u een bepaalde accessoire wenst te plaatsen, alvorens deze een definitieve plaats te geven.

Een andere mogelijkheid om te voorkomen dat accessoires geboord dienen te worden is de aanschaf van een toiletbutler. Een toiletbutler, of ook wel wc-butler genoemd, is een vrijstaande toiletgarnituur. De meeste toiletbutlers zijn voorzien van een toiletpapier en een -borstelhouder, maar er zijn ook modellen verkrijgbaar waarop u uw reserverollen of smartphone kwijt kunt. Een toiletbutler kan ook een hele praktische oplossing zijn als het  qua ruimte en esthetiek niet mogelijk of wenselijk is om de toiletaccessoires op of in de muur te bevestigen. Vanuit designers oogpunt kan een toiletbutler ook een heel verantwoordelijke keuze zijn. De vrijstaande toiletgarnituren zijn in vele kleuren, uitvoeringen en stijlen verkrijgbaar.

Geesa toiletrolhouder met planchet in chroom-glas

Looox Closed betegelbare inbouw toiletborstelhouder

Saniclear inbouw toiletrolhouder in mat zwart

Tiger Tune toiletaccessoireset in messing-zwart

Zack Carvo toiletbutler in chroom

Verlichting

Voor een positieve beleving van het nieuwe ontwerp van uw toiletruimte is goede verlichting essentieel. Niet alleen de kleur en intensiteit van de verlichting, maar ook de positie van de lichtpunten en de vormgeving en kleur van de armaturen bepalen in belangrijke mate de sfeer in uw wc.

Kleurtemperatuur

Met de kleur van uw verlichting, bepaalt u in belangrijke mate de sfeer in uw toiletruimte. Zo zorgt een warme lichtkleur voor een gezellige en intieme sfeer en zorgt een koele lichtkleur voor een meer zakelijke en industriële sfeer.

De kleurtemperatuur van licht wordt gemeten in Kelvin (K). Wit licht kan variëren van zeer warm wit licht (1700 K) tot zelfs daglicht (6500 K). Hoe lager het aantal Kelvin, des te warmer en roder de kleur van het licht is. Hoe hoger het aantal Kelvin, des te koeler en blauwer de lichtkleur wordt.

Verlichting met een extra warm witte kleurtemperatuur (1700-2700 K) heeft een sterk sfeerverhogend karakter. Deze kleur zet u in als uw toiletruimte intimiteit en gezelligheid moet uitstralen. Zo voelen u en uw gasten zich direct aangetrokken tot de warme sfeer in uw toiletruimte. Warm wit licht (3000 K) heeft een uitnodigende karakter. Deze kleur zet u in als de aandacht meer naar het ontwerp en de functionaliteit van de toiletruimte moet uitgaan, dan naar een bepaalde sfeer. Koel wit licht (4000 K) is qua lichtkleur wat frisser, neutraler en zakelijker. Deze lichtkleur houdt de bezoekers van het toilet meer gefocust bij de taak waarvoor ze de ruimte betraden. Dan is er ook nog de mogelijkheid uw toiletruimte van daglicht (6500 K) te voorzien. Deze kleur kunnen we eigenlijk alleen aanraden als u, om medische redenen, na gebruik van het toilet uw fecaliën dient te bestuderen.

Intensiteit van licht

De lichtsterkte bepaalt, naast de kleurtemperatuur, in belangrijke mate de sfeer in de ruimte. Een te sterke intensiteit maakt dat je bij het betreden van uw toiletruimte wordt “overvallen” en in feite schrikt van het licht, terwijl een te lage intensiteit je oriëntatie vermogen beïnvloed. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in Lumen (lm). Het aantal lumen geeft de hoeveelheid licht aan die door een lichtbron wordt uitgezonden. Hoeveel lumen u nodig hebt voor uw toiletruimte is erg afhankelijk van de grootte en hoogte van uw wc en van uw persoonlijke wensen. Voor een gemiddelde toiletruimte komt het benodigd aantal Lumen tussen de 750 en 1500 uit. Juist omdat ook de ideale lichtsterkte erg persoonlijk is, kan het aanbrengen van een lichtdimmer een oplossing zijn als u, bij de aanschaf van de verlichting in uw toiletruimte, twijfelt bij de juiste lichtsterkte

Positie lichtpunten

Wij vinden, als badkamerarchitecten, dat een lichtpunt niet standaard in het midden van een ruimte hoeft te hangen. Onze voorkeur heeft het om, in de meeste gevallen, de lichtpunten op de wand(en) aan te brengen of anders in het plafond waarbij de lichtpunten in lijn geplaatst zijn met de wanden en/of de gebruikte elementen.

Het kan ook erg leuk zijn om spots aan te brengen om daarmee bepaalde elementen als een fonteinmeubel of wanddecoratie extra uit te lichten. Door de intrede van de led technologie, is het nu erg makkelijk en vaak ook goedkoop om indirecte verlichting aan te brengen achter bijvoorbeeld het toilet, naast het inbouwreservoir of boven de rand van een verlaagd plafond. Er zijn ook strakke kleinere spiegels op de markt verkrijgbaar waarin ledverlichting is verwerkt die ook prima in een toiletruimte in te zetten zijn. Afhankelijk van de gewenste sfeer en stijl, kan het verder ook erg leuk zijn om een strakke of klassieke hanglamp als blikvanger in de toiletruimte op te hangen.

Vormgeving en kleur

Bij het tekenen van een toiletruimte past de ontwerp(st)er, nadat hij/zij middels het vragenformulier de klant naar zijn/haar voorkeuren heeft gevraagd, een bepaalde stijl toe. Binnen die stijl hanteert hij/zij een passend lijnenspel en vormgeving. Tenzij u bewust afwijkt van dit spel van lijnen en vormen, met de bedoeling om juist extra de nadruk hierop te leggen, dienen ook de armaturen waarvoor u kiest zich te conformeren aan de andere producten in de toiletruimte. Zorg er ook voor dat als u bijvoorbeeld heeft gekozen voor zwarte kranen en accessoires, deze kleur ook terugkomt in de verlichting waardoor de inrichting als een geheel kan worden aangemerkt. Bij de keuze voor uw verlichting kan ook worden gekeken naar de andere ruimtes in uw huis, waardoor de toiletruimte meer hierbij wordt betrokken,

Nog een laatste praktische tip. Vanuit hygiëne en gemak kan het handig zijn om te kiezen voor een bewegingsmelder die ervoor zorgt dat bij het betreden van het toilet de verlichting automatisch aanschakelt. Zo hoeft er niet gezocht te worden naar de lichtknop en hoeft deze ook niet schoongemaakt te worden. Wel zo verstandig aangezien uit onderzoek blijkt dat met name schakelmateriaal een verzamelplaats van bacteriën is.

Achterwand inbouwreservoir met rondom led-verlichting

Indara verlicht spanplafond in toilet

Toilet in inbouw en hangende lampen

Achterwand inbouwreservoir met eenzijdige led verlichting

Verlichte nis boven inbouwreservoir

Wanden en Vloeren

Een wc is over het algemeen niet zo ruim bemeten. Daardoor zijn de totale kosten voor de afwerking van de wanden en vloeren vaak niet zo hoog. Tijdens het verblijf op het toilet krijgt de aankleding echter wel alle aandacht. Redenen te over om serieus aandacht te besteden aan de afwerking van de vloer en wanden van uw toiletruimte en hier iets bijzonders van te maken. Als u een ontwerp voor uw toiletruimte bestelt, kunt u in het vragenformulier dat u ontvangt uw voorkeur aangeven voor de afwerking van uw toilet. Op basis van uw antwoorden, het eventuele moodboard dat u heeft gemaakt en het uiteindelijke ontwerp van uw toiletruimte, doet de ontwerp(st)er een voorstel van de vloer- en wandafwerking. Met het 3d kleurenontwerp in uw hand kunt u vervolgens gaan shoppen en in de winkel of online een keus maken voor producten die bij het ontwerp en uw smaak passen.

Tegels

De meeste toiletruimtes in Nederland worden, net als badkamers, voorzien van tegels. Wel is er een tendens zichtbaar naar alternatieve materialen, zoals wij deze hierna behandelen, echter zijn tegels nog steeds populair in de WC en niet zonder reden zoals u hierna zult lezen.

Er zijn verschillende soorten tegels:

  • Keramische tegels

  • Natuursteen tegels

  • Cement tegels

Keramische tegels

Keramische tegels bestaan uit een mengsel van klei en zand. De tegels worden gebakken op temperaturen van 1.000 tot 1.250 °C. Door de toevoeging van mineralen worden de tegels steviger. De vorm, de maat en de toplaag die wordt aangebracht bepaalt het design en de kleur van de tegels.

De voordelen van keramische tegels zijn evident; ze gaan wel tientallen jaren mee. Keramisch tegels zijn eveneens krasbestendig en hygiënisch, aangezien er geen vuil en zuren in het oppervlak kunnen trekken. Bovendien zijn tegels eenvoudig in onderhoud. De keuze in de soorten en maten tegels, die op de markt verkrijgbaar zijn, is gigantisch. Het verdient aanbeveling om tegels niet online uit te zoeken, maar een aantal tegel- of badkamerzaken te bezoeken, omdat het vrijwel onmogelijk is om een goede keuzes te maken op basis van digitale indrukken.

Tegels zijn echte stemmingmakers. Met hun kleuren en designs kunnen ze een toiletruimte echt bijzonder maken. Of u nu kiest voor een klassieke metro tegel, een niet-van-echt-te onderscheiden houtlook tegel of een sierlijke handgemaakte Portugese tegel, de tegels verraden bij ieder toiletbezoek uw voorkeur qua stijl en sfeer.

Als u overweegt om tegels aan te schaffen voor uw nieuwe toiletruimte, zijn er nog een aantal zaken waarmee u rekening kunt houden:

De meeste keramische tegels zijn tussen de 7 en 17 mm dik. Er zijn tegenwoordig echter  ook keramische tegels verkrijgbaar in een dikte van 3 tot 5 mm. Deze dunne varianten zijn leverbaar in een maat tot maar liefst 150 x 320 cm. Met zo’n keramische plaat bedekt u dus in een keer de gehele wand van uw toilet. Zo heeft u een betegelde wand zonder voegen. De natuursteen imitaties van deze wandplaten worden ook steeds beter en zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden.

Een tegel wordt in de fabriek geglazuurd en vervolgens gebakken. Hierdoor ontstaat een hard en poriënvrij oppervlak. De randen van een normale (niet-gerectificeerde) tegel lopen standaard een beetje af. Bovendien kunnen dezelfde tegels onderling enigszins in maat variëren. Dit is een gevolg van het bakproces en de reden dat tegels worden gevoegd. De voeg vangt namelijk de ongelijkheid in de tegels op. Er bestaan echter ook gerectificeerde tegels. Deze tegels worden na het bakken op maat gezaagd en hebben strakke hoeken en kanten. Doordat gerectificeerde tegels maatvast zijn, kunt u deze tegels zonder of met een minimale voeg plaatsen. Dit strakke eindresultaat maakt rectificeerde tegels met name geschikt voor mensen die de voorkeur hebben voor de stijlen Design en Industrieel.

Een tegel heeft een glanzend, mat of semi glanzend (Lappata) oppervlak. Matte tegels zijn populair vanwege hun natuurlijke look. Glanzende tegels hebben vaak een meer luxe uitstraling. Door de weerspiegeling van licht in de tegels kan de toiletruimte daardoor ook wat groter lijken. Soms is het ook leuk om verschillende afwerkingen door elkaar of naast elkaar toe te passen.

Anders dan voor een doucheruimte, is de antislip waarde van een tegel voor een toiletruimte niet zo belangrijk. Het wordt natuurlijk anders als de toilet grenst aan bijvoorbeeld een zwembad of wellnessruimte en daarom ook met natte voeten wordt bezocht. De antislip waarde van tegels, of ook wel R-Waarde genoemd, bepaalt de hoeveelheid grip. R9 is de laagste waarde en R13 de hoogste. Des te hoger de waarde, des te minder de kans dat u uitglijdt op de tegels. Antislip tegels behouden hun stroefheid, ook al worden ze nat. Voor doucheruimtes en ruimtes waar met natte voeten wordt gelopen, adviseren wij een R-waarde van 11 of meer. Zoals gezegd kunnen in een toiletruimte in principe alle tegels worden toegepast.

De hardheid van een tegel bepaalt de mate waarin het kan worden bekrast. Deze hardheid bij geglazuurde tegels wordt uitgedrukt in eenheden op de schaal van Mohs. Op deze schaal  valt te zien welke stof een kras op de geglazuurde tegel kan toebrengen. De schaal loopt van 1 tot 10. De hoogste waarde is voor diamant. Hieronder treft u een overzicht aan van de verschillende gradaties:

  1. Talk, Tin en Lood

  2. Kalk, Goud en Zink

  3. Calciet, Koper en Aluminium

  4. Platina, Staal en NIkkel

  5. Kobalt, Palladium en Tandglazuur

  6. Titanium, Opaal en Glas

  7. Kwarts, Gehard staal en Smaragd

  8. Topaan, Chroom en Zirkonia

  9. Korund, Boor en Carborundum

  10. Diamant, Grafeen en Ultrahard Fulleriet

Indien de keramische tegel bekrast kan worden door glas (6), krijgt het oppervlak van de keramische tegel de norm Mohs 5. Dus des te hoger de hardheid, des te minder de kans dat het glazuur van de tegel kan worden bekrast. Wij adviseren u bij de aanschaf van vloertegels ervoor te zorgen dat deze in ieder geval de zevende hardheidsgraad of hoger hebben.

Naast de antislip waarde en de hardheid kan het, afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik, van belang zijn om rekening te houden met de slijtvastheid van keramische tegels. De slijtvastheid van keramisch tegels wordt uitgedrukt in een zogenaamde PEI-waarde (afkorting van Porcelaine Enamel Institute). Voor het bepalen van de PEI-waarde wordt er door een apparaat met een ronddraaiend tandwiel over het oppervlak van de tegel gegaan en gemeten na hoeveel omwentelingen er zichtbare schade ontstaat. Een tegel wordt vervolgens in een van de 5 PEI klassen geplaatst:

PEI 1 - Dit is de laagste slijtklasse. Deze tegels gebruik je op plekken waar altijd zonder schoenen wordt gelopen en waar dus geen krasvorming door vuil, zand, ed. kan ontstaan. Deze tegels zijn geschikt voor slaapkamers, badkamers en ruimtes die enkel van binnenuit bereikbaar zijn.

PEI 2 - Tegels in deze klasse zijn te bewandelen met zachte zolen en geschikt voor rustig gebruik. Deze tegels zijn niet geschikt voor ruimtes die vanuit buiten af worden betreden.

PEI 3 - Deze tegels kunnen in vrijwel alle particuliere omstandigheden worden gebruikt. Zand en vuil laten geen krassen achter, waardoor de tegels eveneens geschikt zijn voor ruimtes die van buitenaf worden betreden zoals uw hal, balkon en woonkamer.. Deze tegels zijn daarom geschikt voor ruimtes die direct van buitenaf bereikbaar zijn.

PEI 4 - Deze tegels zijn geschikt voor commercieel gebruik met veel publiek. Denk bijvoorbeeld aan horecagelegenheden, beurzen en andere bedrijfsmatige activiteiten

PEI 5 - Dit is de hoogste slijtklasse. Tegels in deze klasse zijn geschikt voor zeer intensief gebruik. U kunt de tegels zowel binnen als buiten toepassen. Omdat de tegels vorstbestendig zijn, kunt u ze eveneens gebruiken voor uw balkon of terras.

Toiletruimte met Mosa tegel type Motto

Toiletruimte met Porcelanosa tegels, type Newport

Toiletruimte met tegel Caesar 

Toiletruimte met Villeroy & Boch tegels Metro Flair Mystic

Toiletruimte met Porcelanosa tegel type Lexington Maple

Natuursteen tegels

Een steeds vaker gebruikt alternatief voor keramische tegels is natuursteen. Natuursteen is, zoals de naam al zegt, afkomstig uit de natuur. Afhankelijk van de soort natuursteen heeft het ontstaansproces van de steen er zo’n 35 tot 350 miljoen jaar over gedaan. Naast het historische karakter, is ieder stukje natuursteen uniek en bestaat er geen tweede steen die identiek is aan de ander. Met name in afzettingsgesteenten als hardsteen zie je vaak nog fossielen van beestjes terug die ooit, lang voordat er mensen waren, op deze aarde leefde. Bij marmer zie je, aan de diversiteit aan aderen en kleuren, wat miljoenen jaren aan enorme druk en temperatuurverschillen voor een effect kunnen hebben. Deze aspecten maken de toepassing van hardsteen extra aantrekkelijk en bijzonder. Natuursteen ziet er bovendien exclusief en stijlvol uit en de enorme diversiteit aan kleuren, materialen en afwerkingen maakt dat er altijd wel een natuursteen te vinden is die past bij uw smaak en het ontwerp van uw toiletruimte.

Als u overweegt om in uw toiletruimte natuursteen toe te passen, zijn er aantal factoren waar u rekening mee dient te houden.

Er zijn verschillende soorten natuursteen. Het belangrijkste verschil zit hem in de wijze waarop de steen is ontstaan. Dit kan zijn door het uitharden van vloeibaar “gesteente” (magma) in of op de aardkorst. In dit geval praten we van stollingsgesteenten. Als de steen is ontstaan door bezinking of afzetting van afbraakmaterialen en/of residuen die door het water aan het aardoppervlak werden meegevoerd, noemen we het een afzettingsgesteente. Gesteente kan ook diep in de aarde van structuur veranderen. Stollings- en afzettingsgesteenten kunnen onder invloed van druk, tijd en temperatuur een verandering ondergaan waardoor de textuur en/of mineralogische samenstelling veranderd (metamorfose). In dat geval praten we van metamorfe gesteenten.

Voorbeelden van stollingsgesteenten zijn Basalt, Graniet en Obsidiaan. Voorbeelden van afzettingsgesteenten zijn Hardsteen, Kalksteen en Zandsteen. Marmer, Leisteen en Kwartsiet zijn metamorfe gesteenten.

Stollingsgesteenten zijn keihard. Het voordeel daarvan is dat het materiaal slijtvast, krasbestendig en zeer duurzaam is. Afzettingsgesteenten zijn zachter en daardoor gevoeliger voor krassen. Afzettingsgesteenten bevatten ook kalk en zijn daardoor gevoelig voor zuren. Metamorfe gesteenten zijn ontstaan uit stollings- en/of afzettingsgesteenten en kunnen daardoor verschillende eigenschappen bevatten. Zo is Marmer ontstaan uit Kalksteen waardoor het een relatief zachte steensoort is die gevoelig is voor krassen en zuren. Leisteen is daarentegen ontstaan doordat kleirijk sediment onder hoge druk is komen te staan, waardoor een zeer harde steen is ontstaan.

Natuursteen kunt u gebruiken in de vorm van tegels, maar u kunt ook bij de natuursteenhandelaren, natuurstenen platen op maat kopen, waardoor u minder of wellicht helemaal geen voegen heeft. De poriën van natuursteen staan open, aangezien de steen, behalve dat deze gezaagd en gepolijst is, verder niet is behandeld. Hierdoor zullen chemicaliën, kalk en vuil er relatief eenvoudig kunnen intrekken. Voor een toiletruimte is dat normaal gezien geen belemmering. U kunt natuursteen echter (laten) impregneren, waarmee u de poriën dichtzet en er niets meer kan intrekken. Als u natuursteen ook op de vloer toepast is de antislip waarde, ook wel de R-Waarde genoemd, zoals wij deze hiervoor bij de keramische tegels hebben behandeld wellicht nog wel een aandachtspunt. Gepolijst natuursteen is erg glad. Met name als u natte voeten of schoenen heeft, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Overleg daarom, als u wilt voorkomen dat u uitglijdt op uw natuurstenen vloer, met u leverancier of hij deze wilt voorzien van een behandeling om deze stroever te maken. Er zijn hiertoe verschillende vloeistoffen of harsen in de markt verkrijgbaar.

Toiletruimte met natuursteen tegels en kiezels van Michel Oprey 

Toiletruimte voorzien van tegels van Belgisch hardsteen

Toiletruimte voorzien van tegels van wit marmer

Toiletruimte met natuursteen tegels van Michel Oprey, type Neolith

Toiletruimte voorzien van Terrazzo

Cement tegels

Cement tegels, of ook wel patroontegels of Portugese tegels genoemd, zijn ondanks dat de techniek al honderden jaren bestaat, met name de laatste jaren weer erg populair geworden. Dit heeft met name te maken het feit dat consumenten steeds meer op zoek gaan naar alternatieve, authentieke en duurzame materialen. Cement tegels worden vervaardigd uit zand, cement en water. De toplaag bestaat uit marmerpoeder met een kleurpigment. Waar bij keramische tegels het bakken van klei in een oven zorgt voor de hardheid van de steen, is het bij een cement tegel het cement dat zorgt voor de uitharding van de tegel.

Cement tegels zijn bekend om de ontelbare patronen waarin de tegels leverbaar zijn en zo uw toiletruimte een uniek karakter geven. Sommige leveranciers bieden zelfs de mogelijkheid om uw eigen patroon te produceren. Hoe gaaf is dat! Zo maakt u een extra mooie sier met uw nieuwe toiletruimte.

Qua duurzaamheid is een cement tegel ook een goede keuze. Niet alleen worden de tegels op een duurzame, vaak nog ambachtelijke, wijze geproduceerd; cement tegels hebben ook een zeer lange levensduur. Houdt u er alleen wel rekening mee dat een cement tegel, net als natuursteen, open poriën heeft en dus poreus is. Als u niet wilt dat vuil en vloeistoffen erin trekken, raden wij u aan om cement tegels na het leggen te impregneren.

Toiletruimte met Floorz Portugese tegels type Casablanca

Toiletruimte met blauwe patroontegels

Toiletontwerp met patroontegels

Toiletontwerp met Portugese patroontegels

Toiletontwerp met roze cementtegels

Stucwerk

Als we denken aan de afwerking van de wanden en vloeren van een toiletruimte en badkamer, denken we al snel aan tegels. Dit komt omdat ervaringsgewijs deze ruimtes traditioneel gezien altijd worden betegeld. Ook kiezen veel mensen voor een betegelde toiletruimte, omdat tegels hygiënisch en eenvoudig in onderhoud zijn. In de meeste huizen worden de toiletruimtes inderdaad volledig of half betegeld. Wij dagen u echter graag uit om uw toilet niet alleen te zien als een hygiënische plas- en wasruimte, maar om deze meer te betrekken bij de rest van de woning. Een manier om dat te bewerkstelligen is door de toiletruimte te voorzien van stucwerk in plaats van tegels.

Stucwerk is strak, tijdloos en het straalt rust en eenheid uit. Door het ontbreken van voegen is stucwerk ook hygiënischer dan tegels. Stucwerk maakt bovendien een ruimte optisch gezien groter. Afhankelijk van het type stucwerk dat u kiest, kan het stucen van de toiletruimte ook een stuk goedkoper uitvallen dan het tegelen van uw toilet en mochten de kleuren van uw muren u gaan vervelen, geeft u het stucwerk en daarmee uw toilet eenvoudig en snel weer een andere look. Het meeste stucwerk is wel wat gevoeliger voor stoten, waardoor het sneller kan beschadigen dan tegels. Bovendien is de kans op scheurvorming groter dan bij tegels het geval is.

Er zijn dus genoeg redenen om te kiezen voor stucwerk in uw toiletruimte. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat u water- en urinevlekken, maar ook vuil en vetvlekken snel en eenvoudig kunt verwijderen van het stucwerk. In tegenstelling tot de badkamer, waar veel spatwater is en een hoge luchtvochtigheid heerst, is het in de toiletruimte niet nodig om waterdicht stucwerk te gebruiken. Als u echter ook achter de wastafel en het toilet stucwerkwerk toepast, is het wel belangrijk dat u de wanden, in de zogenoemde spatzones, voorziet van een watervaste coating, latex of buiten muurverf. Zo kunt u eventuele vlekken en vuil later eenvoudig met een vochtige doek verwijderen.

Het stucwerk kunt u zelf voorzien van een kleur of meerdere kleuren. Er zijn in de handel ook diverse materialen en stucwerktechnieken verkrijgbaar die uw gestucte toiletruimte een extra bijzondere uitstraling kunnen geven. De bekendste lichten wij hieronder kort voor u toe:

Leemstuc: Leemstuc is een eeuwenoud en natuurlijk materiaal. Het bestaat uit zand en klei, vermengd met water. Afhankelijk van het gewenste effect, wordt de leem vaak vermengd met stro of zaagsel. Leemstuc kan wel in de toiletruimte, maar niet in de badkamer worden toegepast omdat het niet langdurig met vocht en water in aanraking mag komen. Leemstuc heeft een warmte- en vochtregulerend karakter, wat wil zeggen dat het leem, naar gelang de warmte en luchtvochtigheid in de ruimte, warmte en vocht aan de lucht onttrekt of weer teruggeeft. Leem dempt bovendien het geluid in de toiletruimte en is zeer geschikt voor mensen met allergie problemen.

Beton Ciré of Betonstuc: Beton Ciré is een uit Frankrijk afkomstige betonstuc dat al heel veel jaren wordt gebruikt op wanden, vloeren en zelfs plafonds. In wellnessruimtes wordt het, gezien de watervaste eigenschappen, zelfs gebruikt in stoombaden. Ook kunnen er wastafels en baden van gemaakt worden. Het materiaal zelf bestaat uit cement en een vloeibare (gekleurde)hars. Beton Cire is in tientallen kleuren leverbaar. Het aanbrengen van het stucwerk gebeurt in circa 5 lagen. Hierna heeft Beton Ciré een rustige en natuurlijke uitstraling en heeft het de looks van echt beton.

Tadelakt: Tadelakt is een Noord-Afrika afkomstig pleistermateriaal dat honderden jaren terug al werd toegepast in badhuizen. De naam wordt verleend aan het feit dat het pleisterwerk, nadat het is aangebracht, wordt ingewreven met een edelsteen. In de Berberse taal betekent Tadelakt namelijk inwrijven of inmasseren. Het basismateriaal van Tadelakt is een hydraulische kalk, dat wordt verkregen door het verbranden van kalksteen, die van nature diverse mineralen en klei bevat. Zo ontstaat er een bindmiddel dat, na de bewerking met zeep, waterafstotende en stootvaste eigenschappen heeft. Net als Leemstuc heeft Tadelakt ademende eigenschappen en net als Beton Cire kunnen er ook wastafels en douchevloeren mee gemaakt worden. Tadelakt is in vele kleuren leverbaar en heeft een na uitharding een natuurlijke marmerachtige uitstraling.

Microbeton en Microcement: Zowel Microbeton als Microcement zijn samengesteld uit wit cement, marmerkorrels en hars. Voor Microbeton worden alleen grovere marmerkorrels gebruikt, waardoor Microbeton een wat robuustere, meer op beton lijkende look heeft. Bovendien wordt Microbeton aangebracht in een dikte van 6-8 mm en Microcement in een dikte van 1-3 mm. Microbeton is daarmee harder en beter geschikt voor oppervlaktes die intensiever worden gebruikt. Hiermee is het materiaal ook een zeer goed alternatief voor een gietvloer, die van zichzelf wat gevoeliger is voor krassen. Zowel Microbeton als Microcement kunnen buiten worden toegepast. Met structuren en kleuren kan er eindeloos worden gevarieerd, waardoor u de afwerking geheel naar eigen smaak kunt aanpassen. De wijze van opbrengen (met de spaan of door te schuren) bepaalt of de afwerklaag er druk, rustig of vrijwel egaal uit komt te zien.

Leemstuc, Beton Cire, Microbeton en Microcement behoeven in principe bij normaal gebruik geen periodiek onderhoud. Tadelakt dient periodiek met olijfoliezeep te worden ingezeept, omdat de chemische samenstelling van shampoos, reinigingsmiddelen en dergelijke, de waterafstotende eigenschappen van de afwerklaag kunnen aantasten.

Toiletruimte afgewerkt met beton Cire

Toiletruimte afgewerkt met beton Stuc

Toiletruimte afgewerkt met leemstuc

Toiletruimte afgewerkt met microcement

Toiletruimte afgewerkt met tadelakt

Alternatieve afwerkingen

Naast tegels, natuursteen, cementtegels en stucwerk zijn er vanzelfsprekend nog tal van ander afwerkingen die u kunt gebruiken op de vloer, tegen de wanden en het plafond van uw nieuwe toiletruimte. Zo wordt ook vaak hout aangewend om het toilet een natuurlijke uitstraling te geven. In Nederland wordt het niet zo vaak toegepast, maar in landen als Engeland en de Verenigde Staten wordt ook regelmatig behang gebruikt in badkamers en toiletruimtes. Uit de vele verkrijgbare design, kunt u er ongetwijfeld een vinden die uw toiletruimte extra bijzonder maakt. Wat ook heel leuk is, zijn aluminium panelen (alupanel of Dibond) die worden bedrukt met allerlei designs. Zo is het mogelijk de, volledig waterbestendige en onderhoudsvriendelijke, panelen te laten bedrukken met een natuursteen of hout print. Er zijn ook bedrijven waar u zelf een foto kunt aanleveren, zodat u uw nieuwe toilet volledig kunt personaliseren. De aluminium platen zijn slechts 3 mm dik en leverbaar in een maat van maar liefst 6 x 2 meter. "At last" en zeker niet "At least" adviseren wij u om u zich te oriënteren op het gebruik van mozaïek. Wellicht niet in het gehele toilet, maar op vlakken die u graag wat extra aandacht wilt geven zoals bijvoorbeeld een nisje. Ook is mozaïek uitermate geschikt achter bijvoorbeeld een fonteintje of toilet, waardoor deze elementen extra aandacht krijgen. U beschermt ze bovendien gelijk tegen spatwater. Mozaïek komt in duizenden soorten, maten en kleuren. In feite zijn het kleine stukje glas, tegels of natuursteen die meestal op matjes zitten als u deze koopt, waardoor u ze eenvoudiger kunt aanbrengen. Mozaïek heeft de eigenschap om een toiletruimte extra bijzonder te maken en een eigen creatief gezicht te geven!

U ziet dat u slechts door uw verbeelding wordt beperkt is als het gaat om de aankleding van de vloer en wanden van uw nieuwe toiletruimte. En als het om creatief denken gaat, bent u bij De Badkamerontwerpers aan het juiste adres. Als u een ontwerp voor uw toiletruimte bestelt, ontvangt u een vragenformulier waarin u uw voorkeuren voor materialen, kleuren, stijl en dergelijk kunt doorgeven. Op basis van deze gegevens kan de ontwerp(st)er goed inschatten welk ontwerp goed bij u past. Binnen 4 dagen ontvangt u uw allermooiste kleurenontwerp in 3d, waarbij u eveneens een voorstelling krijgt van de bekleding van de vloer en de wanden van uw nieuwe toiletruimte.

Toileruimte afgewerkt met mozaiek en tegels

Toiletruimte afgewerkt met behang

Toiletruimte afgewerkt met behang

Toiletruimte afgewerkt met hout

Toiletruimte met bedrukt wandpaneel van Tjilly

Toiletruimte voor mensen met een beperking

Een belangrijke opgave voor onze badkamerontwerp(st)ers is om van een badkamer of toiletruimte, die (mede) gebruikt gaat worden door mensen met een beperking, niet gelijk een ziekenhuisruimte te maken. Allereerst zijn er ook vaak andere bewoners en gasten die gebruik maken van de toiletruimte en bovendien moet ook een toiletruimte voor mensen met een beperking voldoen aan de missie van De badkamerontwerpers: “Het allermooiste ontwerp heeft een logische indeling, visie en kwaliteit, biedt rust, schept blijheid en verwondering, is persoonlijk, doordacht, duurzaam, creatief, visueel samenhangend en financieel haalbaar”.

Bij het ontwerpen van een toiletruimte voor mensen met een beperking is het allereerst voor de ontwerp(st)er belangrijk om te weten waarin iemand is beperkt. Zo zal de ruimte voor een rolstoelgebruiker anders moeten worden ingericht dan voor iemand die moeilijk op kan staan of iemand die zijn of haar billen niet zelf kan afvegen. Bij het invullen van het vragenformulier, dat u ontvangt als u een ontwerp voor een toiletruimte heeft besteld, kunt u aangeven of en met welke beperking in het ontwerp rekening dient te worden gehouden.

We geven hieronder een aantal voorbeelden van beperkingen die invloed kunnen hebben op het ontwerp, maatvoering en/of inrichting van uw nieuwe toiletruimte.

Mensen in een rolstoel of rollator

In deze gevallen dient allereerst de deur van de toiletruimte naar buiten te openen en minimaal 90 cm breed te zijn. Als de rolstoel moet kunnen draaien in het toilet zelf, dient hiervoor een vrije ruimte van 150 cm (draaicirkel) aanwezig te zijn. In het ideale geval dient er naast het toilet een ruimte van minimaal 90 cm beschikbaar te zijn zodat de rolstoelgebruiker eenvoudig van de stoel op het toilet kan schuiven. De vrije diepte van de toiletpot zelf moet minimaal 70 cm zijn. De hoogte van de toiletpot dient overeen te komen met de zithoogte van de rolstoel. Als iemand korte tijd kan staan, dan dient de vrije ruimte voor de toiletpot dient minimaal 120 cm te bedragen, zodat zij/hij de rolstoel recht voor de toiletpot kan rijden en, met behulp van een beugel of andere ondersteuning, zichzelf op het toilet kan manoeuvreren. Het fontein of de wastafel dient voldoende hoog te zijn, zodat de rolstoelgebruiker er vrij onder kan rijden, maar ook weer niet te hoog, omdat hij/zij anders niet bij de wastafel en de kraan kan.

Mensen met verminderde spierkracht

Voor deze mensen kan het lastig zijn om op te staan van het toilet. Er kan er dan voor worden gekozen om het toilet hoger op te hangen. Een hoogte van tussen de 45 en 50 cm maakt het opstaan van het toilet al een stuk eenvoudiger. Er kan ook worden gekozen voor een toiletverhoger. Dit is een soort van opzetbril, waarmee je eenvoudig de hoogte van de toiletpot aanpast. Er zijn ook toiletten die mechanisch of manueel kunnen worden verhoogd. Dit is wel zo handig als ook mensen zonder beperking van het toilet gebruik moeten maken. Voor extra ondersteuning zijn er, afhankelijk van de wensen en situatie verschillende hulpmiddelen in de vorm van beugels en frames in de handel verkrijgbaar die extra steun kunnen bieden bij het opstaan na het toiletgebruik.

Mensen met visuele beperking

Voor mensen met een visuele beperking is het belangrijk om zo weinig mogelijk obstakels aan te brengen in de toiletruimte en een logische indeling van de ruimte en routing naar het toilet en de wastafel te maken. Afhankelijk van de beperking kunnen beugels helpen bij het manoeuvreren in de ruimte. Contrasterende kleuren als een zwarte toiletzetting en gekleurde handdoeken kunnen helpen in het onderscheiden van de diverse elementen en gebruiksvoorwerpen in de toiletruimte. Ook is het belangrijk dat de ruimte voldoende kan worden verlicht.

Mensen met ziektes en aandoeningen

Het kan zijn dat iemand door een ziekte, aandoening of ouderdom niet (meer) in staat is om zelf naar het toilet te gaan. In deze gevallen kunnen hulpmiddelen en aanpassingen, zoals deze in dit artikel worden beschreven, helpen om iemand toch zo lang mogelijk zelfstandig gebruik te laten maken van het toilet. Sommige mensen zijn echter zo beperkt dat zij, zonder de hulp van anderen, ook niet meer hun eigen billen en genitaliën kunnen reinigen. Een mooie technische oplossing hiervoor is de douche WC. Deze reinigt en droogt de onderzijde van een lichaam, zonder dat daarvoor hulp aan te pas hoeft te komen. Zo kan ook iemand met een beperking op een menswaardige wijze zelfstandig gebruik (blijven) maken van het toilet. Bovendien wordt hierdoor de druk op het zorgpersoneel verminderd.

Er zijn natuurlijk vele soorten beperkingen. Bij veel beperkingen kunnen ook kleine aanpassingen al heel erg nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een slimme plek voor de toiletpapier houder, een handige plek voor de spoelknop, een kraan met een grote hendel, een extra grote spiegel, de positie van de afvalemmer, een alarmknop en een bereikbare plaats voor de bediening van de radiator, het raam en de verlichting.

Primabad hoog-laag systeem voor badmeubel

Primabad in hoogte verstelbare wastafelunit

VarioTronic Electronisch Sta op Toilet van Wisa.JPG

Viega Eco Plus in hoogte verstelbaar toilet.JPG

Viega In hoogte verstelbare wastafel

Stijlen

De woonstijl die uw voorkeur heeft, heeft heel veel te maken met het type mens dat u bent. Het maken van een goed individueel ontwerp op maat is afhankelijk van maar liefst circa 50 variabelen. Wij vragen u daarom het vragenformulier, dat wij u toezenden nadat u een ontwerp bij De Badkamerontwerpers heeft besteld, zorgvuldig in te vullen. Hierin kunt u, onder andere, een voorkeur geven voor een bepaalde woonstijl. Als u kiest voor een specifieke woonstijl of een combinatie van stijlen, weet de badkamerontwerp(st)er met welke sfeer, materialen en kleuren hij/zij in het ontwerp voor uw toiletruimte rekening moet houden.

Wij hebben zeven verschillende stijlen gedefinieerd. Hieronder treft u een korte omschrijving van deze stijlen aan:

Basic

Fris, leefbaar, licht en no-nonsense: Basic is de basis van een lekker wonen. De sfeer is persoonlijk en niet onderhevig aan tijd en plaats. Kenmerkende kleuren zijn naturel, wit- en grijstinten met accenten. Bij Basic worden met name rechte lijnen ingezet en materialen als standaard tegels, hout, beton en linnen. In een Basic interieur, waarin geleefd mag worden, heeft een persoonlijke mix van landelijk, klassiek, etnisch en design de overhand.

Bohemian

Eigenzinnige kleuren, expressieve-, gedurfde stijl met nieuwe ideeën, dierbare details van verre reizen en vintage vondsten: Met de Bohemian stijl heeft u volledig de vrije hand. Kenmerkende kleuren zijn specerijkleuren en kleuren zoals azuurblauw en donkere groentinten, geïnspireerd op India. De kleuren hoeven niet perse op elkaar te zijn afgestemd. Qua vormgeving is alles geoorloofd. Hout, aardewerk, stucwerk en stoffen zijn materialen die aanspreken. De inrichting is onderscheidend en een smeltkroes van materialen uit de hele wereld zoals zelfgemaakte meubels en accessoires, vondsten uit de natuur, op de rommelmarkt en in de kringloopwinkel.

Design

Soft design met ronde vormen en een doordachte vormgeving met afwisselend strakke lijnen. Er is veel aandacht voor luxe en technische hoogstandjes, zo mogelijk onzichtbaar weggewerkt. Kenmerkende kleuren zijn: naturel, wit, zwart, felgekleurde accenten, zachte kleuren grijs, roze en blauw. Materialen die aanspreken zijn beton, gerectificeerde tegels, RVS kranen, strak stucwerk, glas en gietvloeren. De afwerking is afwisselend mat en glans. De inrichting is strak, opgeruimd met aandacht voor designkranen, domotica en minimalistische accenten. De bediening van kasten en apparatuur is op een slimme wijze weggewerkt.

Industrieel

Het interieur kenmerkt zich door veel industriële en vintage elementen. Het is de kunst van het weglaten en waardering voor het pure design. Veelgebruikte kleuren zijn zwart-, wit- en grijstinten en legergroen met felgekleurde accenten. Het design is strak en pragmatisch. Materialen die aanspreken zijn metaal, beton, glas, canvas en hout. De wens om in een oud industrieel pand of fabriek te wonen weerspiegelt zich in het interieur. De sfeer is die van een open ruimte in een Manhattan loft. De ruimtes zijn het liefst zelf ontworpen, waarbij constructiedetails zichtbaar blijven. Interieur elementen als stellingkasten, zwarte kranen, buizenframes, oude lockerkasten en oud schoolmeubilair spreken tot de verbeelding.

Klassiek

De uitstraling is die van nu, geaccentueerd met elementen en stijlen van toen. Kleuren die erbij horen zijn wit en donkere kleuren als grijs-, zwart- en bruintinten. Vormen van stoer robuust tot verfijnd rank markeren het interieur. Materialen die bij deze stijl  passen zijn doorleefde houten vloer, klassieke tegels, accent strips, stucwerk, messing kranen, kalkverf, behang met opdruk en luxe stoffen als fluweel, linnen en doorleefd leer. De inrichting kenmerkt zich door een combinatie van klassieke en moderne bestanddelen. Lambrisering, ornamenten, kroonluchters, een staande brocante (wastafel)kast, losse waskommen zijn elementen die er thuis horen. Een open haard met stoere schouw maakt het plaatje compleet.

Natuur

Eenvoudig en rustig met liefde voor pure vormen, materialen en kleuren. Kleuren die aanspreken zijn leem, zand, grijs- en groentinten uit de natuur met blauwe, rode en oker accenten. Vormen zijn robuust waarbij het natuurlijke karakter zichtbaar mag zijn. Doorleefd hout, oude (ongeverfde) bouwmaterialen, pleisterwerk, kalkverf, basic tegels, linnen en canvas zijn materialen die in het interieur terugkomen. Prints zijn geïnspireerd op de natuur (bladmotieven, vogels, vlinders). De wens om in een boerderij of dichtbij de natuur te wonen is goed te zien. Typische elementen zijn boeren melkkrukjes, ladders uit de hooischuur, grove tafels, een houten vloer uit een oude boerderij, veldbloemen en mooie takken.

Romantiek

Vrouwelijk met een stoere twist. De romantiek zit ‘m in de details en de kleuren. In een romantisch interieur komen pastelkleuren het best tot hun recht, net als rechte en klassieke lijnen. Krullen eventueel als detail. De materialen zijn zacht en uitnodigend. Sfeerhoekjes, brocante elementen gecombineerd met kalkverf in pasteltinten doen het goed. Typische elementen zijn sidetables, shutters, luiken, een kroonluchter van kristal, een schermerlamp met stoffen kap, brocante accessoires, dikke kussens, wollen plaids, gestoffeerde meubels, linnen beddengoed en een witgeschilderde of taupe gekleurde vloer.

Ontwerp toiletruimte - stijl Basic

Ontwerp toiletruimte - stijl Basic

Ontwerp toiletruimte - stijl Bohemien

Ontwerp toiletruimte - stijl Romantiek

Ontwerp toiletruimte - stijl Industrieel

Ontwerp toiletruimte - stijl Klassiek

Ontwerp toiletruimte - stijl Klassiek

Ontwerp toiletruimte - stijl Natuur

Ontwerp toiletruimte - stijl Natuur

Ontwerp toiletruimte - stijl Design

Een creatief toilet

Iedereen in huis brengt dagelijks enige tijd in het toilet door. Behalve dat uw nieuwe toiletruimte mooi en functioneel is ontworpen, wilt u natuurlijk ook dat deze gezellig en leuk is om er in te vertoeven. Dit kan je onder meer bereiken door zelf creatief te zijn:

  • Hang een plank op met leuke en/of persoonlijke spulletjes.

  • Zet wat plantjes neer.

  • Hang een lijst op aan de wand met een leuke foto of mooie afbeelding erin.

  • Voorzie de deur van krijtverf en daag iedereen uit om creatief te zijn.

  • Maak een mooie fotocollage op de muur.

  • Zet een paar waxinelichtjes of geurkaarsen neer.

  • Bevestig een kekke toiletbril met een bijzondere print of aparte kleur.

  • Lap een oude kraan, wastafel of kastje op en geef deze een nieuw leven.

  • Ontwerp en maak zelf een lamp of toiletrolhouder.

  • Geef de buizen van de waterleidingen een gave metallic kleur.

  • Hang een letterbord op met de spreuk van de week.

  • Rol handdoekjes op en leg een paar leuke zeepjes in een schaal.

  • Zet een mand met tijdschriften neer.

  • Hang een antieke spiegel of hanglamp op.

  • Bedenk een leuke oplossing voor de reserverollen.

Creatieve ideeën - Achterwand toilet als inbouwkast

Creatieve ideeën - Collage met toiletrollen

Creatieve ideeën - maatwerkkast voor extra opbergruimte

Creatieve ideeën - Ombouw inbouwreservoir met fontein

Creatieve ideeën - Toilet in maanlandschap

Laat het ontwerp van uw toiletruimte over aan echte ontwerpers.

Ondanks dat het toilet de kleinste ruimte in uw huis is, valt er, zoals u leest, heel veel over te vertellen. Wij hopen dat wij u met dit uitgebreide artikel hebben kunnen inspireren en u helpen aan veel nieuwe ideeën en voorbeelden die van pas komen bij het inrichten van uw nieuwe toiletruimte.

Wellicht zult u bij de inrichting en/of ontwerp van uw toiletruimte niet gelijk denken aan een ontwerper of architect om dit aan over te laten. Het is echter juist moeilijker om van een beperkte ruimte, dan van een grote ruimte, iets bijzonders te maken. De Badkamerontwerpers hebben al honderden toiletruimtes ontworpen en zijn ervaringsdeskundigen op hun vakgebied. U kunt daarom het ontwerp van uw toiletruimte met een gerust hart aan deze experts overlaten.

Na het plaatsen van uw opdracht, ontvangt u van De Badkamerontwerpers een uitgebreid vragenformulier waarin u al uw wensen kwijt kunt. Ook kunt u eventuele moodboards van uzelf of van Pinterest met de ontwerp(st)er delen. Zo krijgt hij of zij een duidelijk beeld van uw wensen en smaak. Binnen 4 dagen ontvangt u een duidelijk 3d ontwerp in kleur dat bestaat u een bovenaanzicht en vier of vijf zijaanzichten. Eveneens ontvangt u een geluidsbestand waarin de ontwerp(st)er zijn of haar ontwerp persoonlijk aan u toelicht. Nadat u het ontwerp rustig heeft bekeken, geeft u uw op- en aanmerkingen aan de ontwerper door. Mochten er aanpassingen gewenst zijn, dan zal de ontwerp(st)er deze in het tweede ontwerp voor u doorvoeren.

Als u uiteindelijk akkoord gaat met het ontwerp, ontvangt u van de ontwerp(st)er de gedetailleerde maattekeningen van de ruimte die u kunt overhandigen aan uw aannemer of klusjesman. Op basis van het 3d ontwerp en maattekeningen kan hij vervolgens een offerte voor de bouw of verbouw van uw toiletruimte maken. U ontvangt eveneens een overzicht van de producten die de ontwerp(st)er in uw toiletruimte heeft ingetekend. Met dit overzicht kunt u in de showroom, bouwmarkt of op het internet op zoek gaan maar de gewenste producten. Zo helpen wij u niet alleen met uw allerbeste ontwerp, maar maken het zoeken naar de beste offerte en mooiste producten ook een stuk eenvoudiger.

Ook voor uw allermooiste toiletruimte, maken wij het allerbeste ontwerp!

Klik hier en bestel nu een ontwerp voor uw allermooiste toiletruimte of kijk voor nog meer informatie bij de veelgestelde vragen!